Carles Santos estrena "Patetisme Il·lustrat" a Temporada Alta, una coproducció del festival amb el Teatre Nacional de Catalunya

“Patetisme Il·lustrat”, dirigit per Carles Santos, s’estrena el proper divendres 13 de novembre a Temporada Alta, i arrencarà temporada a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya una setmana més tard, on s’estarà en cartell fins al 6 de desembre. Amb aquest últim treball, Santos torna a Temporada Alta després de “Chicha Montengero Gallery”, inauguració del festival l’any 2010, “Shubertnacles humits” (2011) i “Sense títol” (2012).

Els llibres del futur parlaran de Carles Santos com un dels grans genis escènics i musicals de la seva època, responsable d’haver estirat fins al límit del possible les múltiples disciplines que han passat per les seves mans. Aquesta vegada, torna a Temporada Alta acompanyat per Mónica López, Núria Andorrà (percussió), Dory Sánchez (ballarina).

Carles Santos Ventura (Vinaròs, 1940) és un artista valencià que va començar la carrera com a pianista però que al llarg dels anys ha anat perfeccionant altres disciplines creatives com la composició musical, l’escultura, la dramatúrgia o la poesia. Des dels inicis de la seva carrera professional es converteix en portador de l’esperit avantguardista que podia trobar-se a la plàstica de Joan Miró o en la poètica surrealista de Joan Brossa. De fet, va compondre les parts musicals del Concert irregular de Brossa, que va estrenar-se a Barcelona i Nova York en motiu de la commemoració del 75è aniversari del naixement de Joan Miró. A partir de llavors va anar cultivant la seva vessant artística i a finals dels anys 60 va començar a relacionar-se amb cineastes com Pere Portabella, Jordi Cadena o Carles Duran, dirigint, l’any 1967, el curtmetratge “L’àpat”.

A la dècada dels 80 va començar a realitzar demostracions musicals escèniques, semblants a perfomance, marcades per l’extravagància, la sexualitat i la provocació deliberada, amb grans dosis d’humor i amb la intenció de que el públic es qüestionés conceptes preestablerts. L’any 1992 va ser l’encarregat de dirigir i compondre la fanfara inaugural, i l’any 2001 va dirigir l’obertura de la Biennal d’Art de Venècia. Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos premis i condecoracions, com el Premi Nacional de Composició de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Ciutat de Barcelona de la Música (1993), el Premi Ciutat de Barcelona a la Projecció Internacional (1996), la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Nacional de Teatre (2001) i el Premi Nacional de Música en la modalitat de composició atorgat pel Ministeri de Cultura (2008), entre els més destacats.

Temporada Alta, tot i ser sobretot un festival d’arts escèniques, també programa una àmplia oferta musical. En aquesta 24ena edició es programen fins a 29 muntatges, espectacles on la música hi té un paper protagonista, com en el cas de “Patetisme Il·lustrat”, i concerts de diferents gèneres.