Carles Santos, Pau Riba i Els Gripaus, El Petit de Cal Eril, Enric Casasses amb Pascal Comelade i molts artistes més, al renovat festival Poesia i + de Caldes d’Estrac

El proper divendres 28 de juny serà el tret de sortida de la 8ª edició del festival Poesia i + de Caldes d’Estrac

Enguany, coincidint amb el desè aniversari de la Fundació Palau, el festival augmenta les activitats i referma la seva voluntat de presentar propostes actuals i arriscades i de convertir-se en un dels festivals d’estiu de referència. El festival tindrà lloc del 28 de juny al 12 de juliol a dos espais singulars de Caldes: el pati de la fundació i el Parc de Can Muntanyà (al costat de la fundació) amb una vista privilegiada sobre el poble i el mar.
En aquesta 8ª edició la música pren molt protagonisme: poetes i músics desfilaran durant les 9 nits del festival, des de clàssics de l’experimentació com Carles Santos i Pau Riba a propostes més noves com les d’Enric Casasses amb Pascal Comelade, El Petit de Cal Eril, Ajo & Judit Farrés i l’espectacle Reatule d’avars del Brossa Quartet de Corda, que uneix música clàssica i hip hop.
Una de les nits del festival, com és tradició des del seu naixement, acollirà la Nit de Poetes, en què veus destacades de la poesia catalana prendran la paraula com el recent premi Lletra d’Or Josep Pedrals, en Manuel Forano i la Núria Martínez Vernis. El festival també acollirà poetes que estan desenvolupant nous projectes escènics amb altres creadors. El diàleg de la poesia contemporània amb les altres arts és un tret distintiu del festival des dels seus orígens.
La nit inaugural anirà a càrrec de Carles Santos que presentarà Sense títol, un concert especial i intens en què el seu piano i la seva veu, sense cap altre element, són protagonistes: un exercici de contenció, un retorn a la música en estat pur.
La programació seguirà el dissabte 29 de juny amb Retaule d’avars de Brossa Quartet de Corda, Falsalarma, Jordi Domènech i Gregori Ferrer; una proposta original, sorprenent i amb una forta personalitat pròpia que farà de la nit del dissabte una de les imprescindibles del festival.
Pau Riba i Els Gripaus presentarà la nit de divendres 5 de juliol el concert 40 gripaus, un concert sorprenent i emotiu apte per a tots els públics en què el joc, l’alegria i la instrumentació insospitada seran els protagonistes. Aquesta serà una bona oportunitat per capbussar-se en un dels treballs més destacats de la carrera creativa d’aquest músic i poeta que no ha deixat mai de reinventar-se.
Pep Blay & Krishoo Monthieux estrenaran el 6 de juliol en el marc del festival, De la llum a la foscor, un discurs musicat que emergeix de l’ànima, a extrems costumista i a extrems surrealista, vestit de lirisme i sentit de l’humor. La nit continuarà amb la micropoesia d’Ajo davant del micro i Judit Farrés rere els plats amb els seus experiments sonors. Enric Casasses i Pascal Comelade seran els encarregats de finalitzar la vetllada. Un autèntic luxe veure’ls a l’escenari del Poesia i+.
Marc Serrats, Carles Belda, Pau Gener i Xaver Grimau encarregats d’obrir l’últim tram del festival, presentaran Combat d’amor i guerra un recital obert i enèrgic farcit de poemes i cançons sobre l’amor i la guerra.
La clausura del festival, divendres 12 de juliol, estarà encapçalada per Accidents Polipoètics, conjunt format per Xavier Theros i Rafael Metlikovez, imprescindibles en  el panorama poètic a Barcelona que presentaran un recital que recull vint anys de poemes i d’espectacles teatrals.  Seguidament, la banda instrumental Bradien i el poeta Eduard Escoffet donaran el punt més electrònic del festival amb el seu últim treball Pols, on investiguen les possibilitats de l’electrònica i la veu i que resumeixen els tres anys de treball d’aquest projecte de col·laboració entre electrònica i poesia.
L’encarregat de donar el punt final a la 8ª edició del festival Poesia i + serà El Petit de Cal Eril amb la nova formació de Joan Pons. Per aquesta ocasió Joan Pons presentarà La figura del buit en format de septet, amb secció de vents una petita perla que sorprendrà a més d’un.
Les propostes del festival es completaran amb La idea d’Europa una representació escènica a càrrec d’Òscar Intente que ha adaptat el text de Steiner i l’ha convertit en un monòleg teatral que interpel·la l’espectador sobre la seva identitat i sobre el fet de ser europeu. I la presentació del documental Desvío Nooteboom d’Erik Haasnoot que ofereix detalls de la vida literària de l’escriptor holandès Cees Nooteboom
Coincidint amb el festival, la Fundació organitzarà diverses jornades de portes obertes per veure tant l’exposició permanent, amb una important selecció d’artistes del segle XX (Picasso, Tàpies, Torres Garcia, Ràfols Casamada, Barceló i Perejaume, entre d’altres), com l’exposició temporal, Nocturn diürn, comissariada per Perejaume.
Des de 2006, el festival Poesia i + presenta a Caldes d’Estrac propostes destacades que partint de la poesia s’acosten a altres disciplines. El festival és una iniciativa de la Fundació Palau, amb seu a Caldes, que té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre, que va voler que la fundació també impulsés un festival poètic interdisciplinari. Des de 2006 han passat poetes, músics, artistes i actors com Maria del Mar Bonet, Màrius Sampere, Raimon, Albert Roig, Biel Mesquida, Joan Margarit, Jaume Sisa, Feliu Formosa, Toti Soler, Sílvia Pérez Cruz,  Roger Mas, Lluís Solà i Sílvia Bel.