Carles Santos serà L’artista convidat de la 12a Fira Mediterrània

La seva transgressió L'inaugurarà el 5 de novembre amb un concert de tenores i el 7 oferirà un espectacle coral

El polifacètic artista valencià Carles Santos serà L’artista convidat de la 12a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 5 al 8 de novembre D’aquest any. Inspirant-se en els conceptes de tradició i contemporaneïtat, Santos inaugurarà la Fira amb un espectacle de tenores, i el dissabte 7 de novembre en presentarà un altre basat en la tradició coral dels cors de Clavé.

Carles Santos està considerat com un artista integral amb una llarga carrera com a pianista, que al mateix temps abraça moltes altres disciplines musicals, passant per la direcció i fins a la composició. La suma D’aquestes capacitats, juntament amb L’experiència i la reflexió en altres àmbits artístics, com el cinema i el teatre, desemboquen en els seus innombrables treballs escènics, musicals i plàstics, que li han valgut el reconeixement internacional per la seva originalitat i el seu rigor. Entre les darreres mostres de reconeixement al seu treball destaquen el Premio Nacional de Cultura i els dos premis Max de les Arts Escèniques, a la millor composició musical i a la millor direcció musical pel muntatge Tirant lo Blanc.

Tradició i contemporaneïtat

Tere Almar, directora artística de la Fira Mediterrània des de L’any passat, va incorporar a la programació de L’edició passada la figura de L’artista convidat. L’objectiu és dibuixar un discurs teòric i artístic a partir D’un tema concret mitjançant les propostes D’aquest artista convidat. El 2008 Manel Vilanova i Leandre Escamilla, directors de Xarxa Teatre, van desenvolupar els conceptes de la festa i el carrer com a artistes convidats. A banda de la importància de la tasca de recerca i de recuperació de la tradició en tots els seus espectacles de carrer, les seves propostes també destaquen per L’aportació als conceptes de tradició i modernitat. I és aquí, a partir D’aquests dos elements, la tradició i contemporaneïtat, que enguany la direcció artística de la Fira Mediterrània va creure imprescindible L’aportació que pot fer en aquest sentit i en el terreny de la cultura popular L’artista Carles Santos.

De la mateixa manera que Manel Vilanova i Leandre Escamilla beuen de les fonts de la cultura popular i la traslladen als seus espectacles, Carles Santos la transfigura i la transforma. Santos ha estat sempre un activista, amb una trajectòria artística D’una gran coherència. Nascut a Vinaròs i format en el Conservatori del Liceu de Barcelona i amb un inici de carrera convencional, no va ser fins L’encàrrec D’una composició que va fer-li el poeta Joan Brossa, i el treball conjunt, que va permetre-li iniciar una nova manera D’entendre la música i crear unes propostes que, partint D’arrels populars, utilitzaven tots els mitjans al seu abast per vestir uns espectacles innovadors i, perquè no dir-ho, transgressors.

Enguany La Fira Mediterrània vol parlar D’això, de com un artista madur i amb una llarga i reconeguda trajectòria veu la cultura popular del segle XXI. Carles Santos coneix molt bé la tradició mediterrània i per aquest motiu pot donar-se el luxe de transgredir-la, de sacsejar-la, de fer-nos repensar com hauríem de viure aquesta cultura avui en dia.

Etiquetes: