La Casa Pastors de Girona serà la seu del nou Museu d’Art [Modern i Contemporani]

El conseller de Cultura signa un acord amb l'Ajuntament i la Diputació per impulsar el projecte del nou museu

Redacció.- El conseller de Cultura, Santi Vila, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicepresident tercer de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, han signat avui el conveni per impulsar el projecte del nou equipament, que és l’aposta de les tres administracions per constituir un únic museu d’art amb dues seus, amb l’objectiu de disposar d’un discurs continu de l’art català, des del romànic fins a la contemporaneïtat. L’acord preveu destinar al projecte, en quatre anys, una inversió de 4,4 milions d’euros, dels quals 2 milions corresponen a la Diputació de Girona; 1,2 milions, al Departament de Cultura, i els 1,2 restants, a l’Ajuntament de Girona. A més, la Generalitat cedeix l’ús de l’edifici, que és de la seva titularitat.
El projecte museístic, que té també la complicitat del Bisbat de Girona, es vincula així a l’actual Museu d’Art de la ciutat, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i ubicat al Palau Episcopal, conformant un únic Museu d’Art amb dues importants i diferenciades seus. D’altra banda, la proposta permet destinar el màxim d’espais de Casa Pastors a la funció expositiva i a les activitats i, al mateix temps, mancomunar els programes de difusió, els serveis complementaris i les funcions de gestió entre les dues seus, en un exercici de més i millor eficiència.
El nou museu de Casa Pastors permetrà, per primera vegada a Girona, mostrar àmpliament i permanentment les col·leccions d’art modern i contemporani en un únic espai, centrat majoritàriament a explicar l’art català del segle XX, des de les primeres avantguardes fins a l’actualitat.
L’actual Museu d’Art de Girona, ubicat en el Palau Episcopal i amb importants fons d’art del Bisbat i de la Diputació de Girona, té un abast cronològic ampli que arriba fins a la contemporaneïtat, si bé està limitat per l’espai físic de l’edifici i per la seva exposició permanent, que finalitza a primers del segle XX. La futura seu a Casa Pastors permetrà enllaçar amb aquest relat i abordar de manera àmplia l’art català dels segles XX i XXI, amb una mirada especial als moviments artístics i al fenomen i paper de la crítica de l’art en la configuració de la modernitat artística i amb una mirada més transversal i conceptual, que donarà peu a introduir totes les arts i incloure l’arquitectura, el disseny o la fotografia, però també la música, la dansa, el teatre o la literatura.
La col·lecció d’art de Rafael Santos Torroella serà la base de l’exposició permanent de Casa Pastors però no l’únic. La suma i gestió conjunta de les col·leccions d’art procedents de les diferents administracions i institucions –Generalitat, Diputació, Ajuntament i Bisbat– permetrà completar el relat de l’art contemporani amb els fons del mateix Ajuntament i Diputació de Girona i també amb obres de la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya. També s’ampliarà el ventall a altres incorporacions procedents de col·leccions privades i publiques. Tot plegat ha de permetre encetar un discurs sobre l’art català contemporani que esdevingui fonamental en el panorama museístic català.
L’espai de Casa Pastors s’ha de configurar doncs com un centre capaç de jugar un rol nacional en el panorama museístic català en l’àmbit de l’art modern i contemporani, amb vincles futurs clars i definits amb el MNAC i el MACBA. El projecte del nou museu d’Art vol reafirmar el posicionament cultural de Girona i situar-la entre les ciutats amb més atractiu turístic i cultural del sud d’Europa.
Projecte arquitectònic
En el darrer mes, les diverses institucions implicades, sota la coordinació de l’actual Museu d’Art de Girona, han revisat les bases museològiques del projecte inicial de Casa Pastors i s’ha treballat en la redacció del programa arquitectònic i funcional del nou equipament. Alhora, s’han redactat i definit les bases i plecs tècnics del concurs d’arquitectura que està previst que es convoqui els pròxims dies.
El concurs públic per triar l’equip d’arquitectes es farà a través de la delegació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, el qual serà l’encarregat d’impulsar la participació de diferents equips tècnics. Cadascun dels participants haurà de presentar un projecte bàsic que ordeni el programa funcional i resolgui les intervencions a practicar en l’edifici per adequar-lo a la funció de museu. D’aquí a quatre mesos, un jurat d’experts decidirà la millor proposta i plantejament. Un cop seleccionat l’equip d’arquitectura que haurà de liderar la reforma de Casa Pastors, es disposarà de més temps per a redactar i definir i executar el projecte executiu i l’obra de reforma.
Com a criteris generals, s’ha acordat una intervenció orientada a rehabilitar i adequar totes les plantes i espais que conformen l’edifici de Casa Pastors amb una organització funcional d’acord al Programa arquitectònic del Pla Museològic elaborat per la direcció del Museu d’Art de Girona i, a futur, encaixar-ho amb el Projecte Museogràfic de l’exposició permanent que té com a objectiu prioritari destinar el màxim d’espai a la presentació museogràfica permanent i temporals i facilitar la distribució més correcte del programa funcional per a garantir uns correctes accessos i circulacions tant de públics com d’obres així com aplicar la normativa de seguretat, accessibilitat i ús públic vigent així com els criteris de sostenibilitat i d’eficiència
En els propers mesos es debatrà i estudiarà el model de gestió, així com el nom definitiu del nou equipament, i el seu encaix en un futur pla de museus de Girona. Alhora, es continuarà treballant en els programes i plans necessaris sobre les col·leccions, la difusió i els públics, les activitats o la programació, necessaris per a la materialització d’un nou equipament museístic.