Catalonia Sacra desplega pel territori una cinquantena d'activitats culturals

La programació cultural Catalonia Sacra 2016 vol mostrar la gran diversitat i riquesa del patrimoni cultural d’arrel religiosa, més enllà dels grans monuments

Catalonia Sacra, la iniciativa que vol dinamitzar i facilitar el coneixement del patrimoni artístic de l’Església, programa aquest curs 2016 una cinquantena d’actes repartits en tot l’àmbit geogràfic dels deu bisbats amb seu a Catalunya. El Bisbe de Girona i responsable del Patrimoni artístic dels bisbes catalans, Mons. Francesc Pardo, acompanyat de representants de tots els bisbats catalans, ha presidit aquest dijous a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona la presentació de la programació d’activitats. Mons. Pardo ha destacat en la presentació el fet que Catalonia Sacra és un treball de «suma» de les deu diòcesis i la voluntat dels bisbats catalans de donar a conèixer un patrimoni que, per la important implantació del cristianisme a Catalunya, està repartit en totes les zones del país (sense excepció) i que requereix un gran esforç de conservació. Aquest patrimoni, segons ha dit Pardo, té un alt valor tant espiritual com cultural, i pot ser un atractiu per potencials visitants de turisme cultural.

La presentació de les activitats de Catalonia Sacra de 2016 s’ha fet en aquest temple barceloní com una mostra del dinamisme que té el patrimoni de l’Església. L’any 2015, la parròquia va estrenar visites guiades que inclouen l’opció de conèixer les importants descobertes del període visigot que van fer-se visibles l’any 2011 després d’unes excavacions arqueològiques. El rector de la parròquia, Mn. Armand Puig, n’ha fet una breu introducció.

 

UNA CINQUANTENA D’ACTIVITATS DURANT NOU MESOS PER TOT EL TERRITORI CATALÀ

Catalonia Sacra ofereix una programació de prop d’una cinquantena d’activitats repartides entre març i novembre. És una programació molt plural amb tot tipus d’activitats, que passa de la conferència davant l’obra mestra, a la ruta per diferents esglésies, fins als “tallers de patrimoni”, o el convit a assistir a festes del calendari litúrgic on el patrimoni cultural té un paper rellevant. Catalonia Sacra vol reflectir la varietat històrica, artística, geogràfica i temàtica del patrimoni cultural d’arrel religiosa. De més avall de l’Ebre fins als Pirineus; del calze al claustre, del romànic auster al racionalisme del segle XX.

Entre moltes altres activitats, la programació d’aquest 2016 ofereix la possibilitat de conèixer el conjunt de les esglésies de la Seu d’Ègara, ja existent al segle VII, a les esglésies romàniques empordaneses de Sant Tomàs i Sant Miquel de Fluvià, o l’església contemporània de Santa Coloma de Gramenet.

També fa evident l’evolució de la retaulística, amb conferències sobre el conjunt d’orfebreria del presbiteri de la catedral de Girona, el retaule gòtic de Palau-Solità o el retaule barroc de Sant Benet de Sant Cugat del Vallès; mostra l’esplendor de l’escultura en pedra, com la portalada de Gandesa, o la subtilitat de l’orfebreria gòtica, amb l’urna de Sant Patllari, a Camprodon. I dóna l’opció d’aprofundir més, podent participar en un “taller de patrimoni” per descobrir el món de la campana al campanar d’Esparreguera, o per conèixer els secrets de la documentació medieval, a la jornada que es farà de l’Arxiu Episcopal de Vic.

 

UN DIRECTORI D’ESGLÉSIES OBERTES

Un dels objectius de Catalonia Sacra d’aquest curs és la de potenciar, mitjançant la pàgina web (www.cataloniasacra.cat), la difusió i coneixement de les “Esglésies obertes”. Es vol impulsar la visita a aquells temples que tenen un espai de recepció, servei d’acollida i horari de visita permanent. Es tracta de conjunts que presenten un alt interès cultural, històric i artístic, i que són els espais de trobada de les comunitats cristianes. La seva visita permet fer-se càrrec de les diferents formes i matèries que pren la inculturació de la fe cristiana al nostre país, al llarg dels segles i en les diferents disciplines artístiques.

 

FACILITAR I FOMENTAR LA VISITA AL PATRIMONI CULTURAL DE L’ESGLÉSIA

Al costat de la seva acció cultural, Catalonia Sacra està desenvolupant un catàleg d’activitats turístiques relacionat amb el patrimoni cultural de l’Església catalana. Gràcies a un conveni signat fa uns mesos amb la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) assessora Catalonia Sacra per tal de fer una selecció atractiva d’espais i rutes per al turista que visita Catalunya a la cerca d’aquesta oferta, que combina, cultura, turisme i dimensió religiosa. L’acord respòn a les directrius establertes en el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya, que preveu la promoció del turisme religiós com una línia de producte d’interès especial, i a la voluntat de Catalonia Sacra de generar recursos econòmics que permetin el manteniment del patrimoni cultural.

 

MÉS DE 200 ELEMENTS AMB LA MÀXIMA PROTECCIÓ

El patrimoni artístic de l’Església segueix representant un alt percentatge del patrimoni catalogat i protegit de Catalunya. Actualment més de 200 elements d’aquest patrimoni tenen la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), la màxima protecció que es pot tenir en l’àmbit català. Aquestes xifres s’ampliarien en el cas de sumar-hi aquells elements protegits al Principat d’Andorra (Bisbat d’Urgell) i el País Valencià (Bisbat de Tortosa).

Aquesta gran quantitat d’edificis amb la màxima protecció patrimonial mostrala importància del patrimoni cultural de l’Església, la seva diversitat i la necessitat de conservació. També ens mostra el seu potencial com a eix vertebrador d’una oferta cultural i turística de primer nivell, que en mostri les seves característiques estilístiques i n’expliqui la raó.