Catalunya Aixeca el Teló ​estrenarà els ​Premis Catalunya de Teatre ​organitzats per ADETCA

La gala, que tindrà lloc el 18 de setembre del 2018 al Teatre Coliseum de Barcelona, donarà el tret de sortida a la temporada teatral dels teatres i les empreses d’arts escèniques del país

Redacció.-L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA)​, conjuntament amb els Teatres Públics de Barcelona i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), organitzarà el proper setembre la XVII Edició de Catalunya Aixeca el Teló​, un acte
de trobada entre el públic espectador i el sector on es donen a conèixer les principals novetats i es celebra la benvinguda de ​la temporada 2018-2019 del teatre a Catalunya.
L’acte, que marca l’inici de temporada teatral, estrenarà enguany els Premis Catalunya de Teatre​, una iniciativa d’ADETCA que té com a objectiu premiar anualment persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques
La gala 2018 serà dirigida i conduïda pel clown Guillem Albà i l’Orquestra Marabunta​, que oferiran música en directe i, amb diferents convidats i sempre a través de l’humor, gags a l’escenari i a la pantalla, recorrent a diferents disciplines i àmbits escènics. Enguany, a més, la gala tindrà el repte d’integrar l’entrega de premis dins la mateixa cerimònia.
Enguany el Catalunya Aixeca el Teló tindrà lloc al Teatre Coliseum​. Serà el dimarts 18 de setembre a les 21 h​. Les entitats organitzadores plantegen una gala que sàpiga combinar elements que permetin oferir una visió global del sector i les seves potencialitats i, al mateix temps, oferir un espectacle diferent i motivador tant pels espectadors en directe com pels de televisió (la gala s’oferirà per TV3​).00Els Premis Catalunya de Teatre, de l’Associació d’Empreses de Teatre
Els Premis Catalunya de Teatre​ són una iniciativa de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), creats amb la finalitat de premiar anualment persones i/o entitats rellevants en les arts escèniques​, així com projectes específics. ​El premis s’entregaran en el decurs de la gala i quedaran integrats dins del guió de l’espectacle. Amb aquest format que combina show i lliurament de premis, i defuig els codis habituals, es garanteix la visibilitat dels guardonats i dels propis guardons.
Els premis s’atorgaran de forma directa, sense fase de candidats, a partir dels finalistes que escull una comissió d’ADETCA i de la posterior decisió d’un jurat extern. És des d’aquesta perspectiva que ni competeixen ni ho volen fer en un futur amb altres premis d’arts escèniques que s’entreguen a Catalunya (els del públic, la crítica o altres més institucionals), sinó que els volen complementar, posant en valor sobretot aquelles iniciatives personals o col·lectives que destaquen per la seva trajectòria o innovació.
Els premis tindran cinc categories:
● Premi al professional artístic amb una trajectòria rellevant i que al llarg de la temporada
2017-2018 hagi tingut especial interès. És un reconeixement a actors, directors, figurinistes,
dissenyadors de so, escenògrafs, il·luminadors i qualsevol professional del sector.
● Premi a la persona o entitat que més ha contribuït a la millora i articulació de les arts
escèniques​.
● Premi a la Sala de teatre privada ​amb una programació més destacada ​per la seva coherència,
rellevància o innovació.
● Premi a la Sala de teatre pública amb la programació més destacada per la seva coherència,
rellevància o innovació.
● Premi al projecte, artista, o ​entitat que es consideri que té un futur més prometedor.
ADETCA
L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), neix el 1992 amb l’objectiu de vetllar pel desenvolupament del teatre d’iniciativa privada en qualsevol de les seves manifestacions; des d’aleshores treballa en la seva promoció i difusió sociocultural i es compromet a oferir a la societat una opció teatral plural, lliure i independent. Des del seu naixement ha creat vies i procediments que han estimulat la feina dels seus socis així com la seva representació davant qualsevol organisme públic relacionat amb l’àmbit teatral. Així mateix ha liderat les demandes més importants del sector i ha vetllat per defensar els seus interessos i el seu creixement. L’àmbit d’actuació és Catalunya, i la representativitat que ostenta així com la seva voluntat participativa, han fet d’ADETCA una interlocutora necessària per a les institucions públiques i privades que intervenen en l’activitat escènica del país, i una entitat predisposada i interessada en tot allò que concerneixi al desenvolupament cultural de Catalunya.
En l’actualitat, ADETCA té associades 49 empreses dedicades a la producció, exhibició i distribució teatral que aproximadament han generat en el darrer any 1.200 espectacles i prop de 12.000 representacions.