Celebració del Dia Internacional de l’Art 2024

Divendres es celebraran les II Jornades Territorials de les pràctiques artístiques contemporànies de les comarques gironines

Redacció.- Girona celebrarà la dotzena edició del Dia Internacional de l’Art 2024 entre el divendres 12 al diumenge 14 d’abril.

L’efemèride del Dia Internacional de l’Art commemora el naixement de l’artista renaixentista Leonardo da Vinci el 15 d’abril de 1452. L’any 2011 la UNESCO declarà aquesta data com el Dia Internacional de l’Art amb el propòsit d’acostar les diferents formes de l’expressió artística a la ciutadania.

Des de fa 12 anys, una trentena d’entitats vinculades a l’art de la província de Girona celebren l’efemèride en aquestes dates a través d’una variada agenda d’activitats per tot el territori.

Per segon any, la celebració del Dia Internacional de l’Art es desdobla en dos esdeveniments: els actes repartits pel territori i la segona edició de les Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques Contemporànies de les Comarques Gironines. Les jornades s’adrecen a la comunitat artística, als equips gestors (públics i privats) i a aquelles persones que tinguin interès en l’àmbit temàtic de cada edició. L’objectiu és veure i compartir projectes, eines i processos que permetin donar suport a la creació; aprofundir en temes específics rellevants en la gestió d’equipaments públics i privats vinculats amb les arts visuals, i teixir aliances entre els agents de la província o amb aquelles persones que estan vinculades a projectes similars.

II Jornades Territorials de les pràctiques artístiques contemporànies de les comarques gironines

Resistència contínua: art, salut i benestar

En el marc del Dia Internacional de l’Art 2024 també es celebraran unes jornades el divendres 12 d’abril al Museu de l’Empordà de Figueres. Amb Sara Guila, Guillem d’Efak, Mireia Sallarès, Sandra Álvarez de Toledo, Eduard Bech-Vila, Associació Cultural La Volta, Lo relacional, Marta Carreras i Raquel Moron. Es tracta d’una activitat gratuït amb inscripció.

Aquestes II Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques volen oferir coneixements i eines a través d’un tema tan urgent com és la salut i el benestar.

El 2019, l’Organització Mundial de la Salut, recomanava, per primera vegada, incloure l’art i la cultura en el sistema sanitari. És el que es coneix com a “Arts in Heath”, una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar-ne les seves potencialitats terapèutiques, per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.

Un any més tard, el 2020, va arribar la covid i el confinament, i la salut mental va esdevenir, abruptament, una prioritat per a la població de totes les edats, fent palesa una vulnerabilitat individual i social. Els efectes del confinament i de l’amenaça pandèmica, han deixat una petjada molt forta a nivell de salut mental, aguditzant-se el diagnòstic entre els joves.

En aquesta jornada es parlarà dels programes d’”Arts in Health”, però també de personatges pioners en la recerca pràctica sobre col·lectius amb necessitats especials, ja sigui des del reformulament de la institució psiquiàtrica que va fer el psiquiatre republicà Francesc Tosquelles, o bé a través dels estudis de la comunitat autista per part de Fernand Deligny. En ambdós casos, l’art era una eina essencial, tan important com la reinvenció del paper i agència que havia de tenir el propi pacient en el procés terapèutic.

Finalment, la jornada acollirà diferents projectes de la província que tenen una dimensió i un impacte comunitaris i que estan dirigits a comunitats vulnerables, com són els de Raquel Moron, l’Associació Cultural La Volta o Lo Relacional. Les pressions del mercat o de la burocràcia institucional, fan molt difícil l’existència de projectes d’abast comunitari o que vetllin per les cures socials des de l’art ja que demanen uns calendaris i unes necessitats logístiques que s’escapen dels indicadors i del productivisme.

El tema de la salut i el benestar és un tema preferent dins l’agenda política i cultural. Jornades com aquesta serveixen, també, per intentar fer més factibles aquests tipus de projectes interdisciplinaris que volen pensar la cultura des d’altres metodologies, interlocucions i contextos.