Cens de professionals d’oficis vinculats als artistes per fer un mapa català de la creació cultural

És el segon cens que impulsen el Departament de Cultura i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

Redacció.- El Departament de Cultura i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) han posat en marxa un nou cens obert a tots els oficis vinculats a l’artista i la creació que inclou totes les altres professions del sector cultural com ara l’edició de so, la producció, la comunicació, les finances, la distribució, la maquetació, la confecció de vestuari o les persones tècniques d’il·luminació, entre molts altres.

El nou cens completa el procediment que va començar el passat desembre del 2020, quan es va presentar el Cens d’artistes de Catalunya, elaborat també per iniciativa del Departament del CoNCA, que va ser un primer pas per donar resposta a la reivindicació històrica de diversos sectors culturals de crear un cens que aglutinés tots els artistes i creadors del territori.

D’aquesta manera es vol contribuir a conèixer la realitat socioeconòmica i la població dels artistes, creadors i professionals dels oficis connexos amb el món de les arts i la creació cultural a Catalunya.

Com a novetat, el formulari d’inscripció estarà allotjat al Canal Empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i els professionals que s’inscriguin rebran un certificat que els acreditarà. En breu es migrarà també el primer cens d’artistes a aquesta plataforma i també els inscrits rebran el seu corresponent certificat.

Els censos són una eina pionera per traçar un mapa de la creació cultural. Paral·lelament al primer cens es va contribuir a desenvolupar l’Estatut de l’Artista, a partir de la col·laboració amb les associacions més representatives dels professionals de la cultura i a un treball exhaustiu de diagnosi del sector i d’avaluació de les seves mancances, per definir estratègies i directius de millora de les condicions professionals dels artistes.

Així, mentre el Cens d’artistes de Catalunya inclou, essencialment, els professionals que la normativa de propietat intel·lectual considera autors o artistes, intèrprets o executants, aquest segon cens inclou, tant els professionals d’oficis connexos a l’artista, entesos com aquell conjunt d’oficis o professions que ajuden l’artista o el creador en el seu procés creatiu i que tenen una intervenció directa en aquest procés, com els altres professionals de la cultura, entesos com aquells que exerceixen una activitat directament vinculada amb la difusió, mediació, producció i gestió d’una obra artística o cultural.