Cerdà i la Barcelona del futur,realitat versus projecte al CCCB

Més de dos-cents documents entre plànols, maquetes, instal·lacions, estadístiques, audiovisuals i intervencions artístiques formen la mostra

La mostra ?Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat versus projecte?, que acull el CCCB, està emmarcada en els actes de L’Any Cerdà i destaca per la riquesa urbanística del Projecte Cerdà analitzant el present de L’Eixample i pensant el futur de la ciutat de Barcelona. L’exposició es podrà veure fins el 28 de febrer.

L’Eixample es el resultat D’una idea forta i racional -el projecte D’Ildefons Cerdà-, que en la seva aplicació durant 150 anys ha produït una ciutat molt complexa i rica de matisos. Tots el grans projectes urbanístics necessiten temps pel seu desenvolupament i L’Eixample s’ha anat modulant al llarg de tots aquests anys.

L’exposició relata com s’ha aplicat i executat el projecte de Cerdà al llarg dels darrers 150 anys i com aquesta construcció concreta ha donat la forma del continent i el contingut que avui té L’Eixample i, per tant, també de la ciutat de Barcelona.
Cerdà i la Barcelona del futur proposa una immersió dins la realitat actual per tal de descobrir i interpretar unes determinades formes d’organització urbana que han produït una ciutat compacte i confortable, amb una forma D’urbanitat molt apreciada.

La mostra ens dóna la temperatura de L’Eixample D’avui, un barri on hi viuen més de 300.000 persones i n?hi treballen més de 260.000 i pel qual hi circula la xarxa de transports i serveis més complexa de Catalunya. L’itinerari expositiu ens revela la vida subterrània de L’Eixample, ens redescobreix els seus patis interiors molts D’ells encara desconeguts, les mançanes més poblades i les que tenen més activitat econòmica. Aquesta és la mirada més propera possible a la realitat present.

Més de dos-cents documents entre plànols, maquetes, instal·lacions, estadístiques, audiovisuals i, fins i tot, algunes intervencions artístiques (Joan Fontcuberta, Maria Rubert), ens permeten comprendre millor el funcionament de L’Eixample barceloní o descobrir models urbanístics similars arreu del món com el Manhattan de Nova York, amb una trama urbana semblant a la de L’Eixample i amb unes característiques urbanes sorprenentment similars.

Però la mirada sobre L’aplicació del Pla Cerdà no només ens ha de donar claus per interpretar el present, sinó també ens ha D’ajudar a pensar el futur de Barcelona. L’experiència de L’Eixample ha de ser un model per pensar el creixement territorial de Barcelona cap a la seva àrea metropolitana. L’exposició «Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat vs. Projecte» planteja algunes preguntes sobre aquesta qüestió i en vol donar també respostes.

Etiquetes:
,