Cesc Freixas estrena nou disc, Festa Major

Tretze peces musicals que arriben en un dels seus millors moments creatius

Redacció.- Freixas esperava poder presentar l’anterior treball en clau de celebració: just quan l’estava preparant també estava esperant el naixement de la seva filla. Però la malaltia i la sobtada mort del seu pare van marcar profundament el procés de composició d’aquell sisè disc. De tot això ja en farà dos anys, i aquest 2019 el cantautor penedesenc commemora el seu quinzè aniversari damunt dels escenaris.
I ho fa de la millor manera possible, presentant-nos el setè disc de la seva trajectòria professional. Ara, Cesk Freixas ja està a punt per aquesta celebració que va haver de congelar, i per això ens presenta Festa Major. Un total de tretze peces musicals que arriben en un dels seus moments creatius més brillants i col·loquen el riudebitllenc com un dels músics i autors de referència del país.
Amb aquest nou disc, Cesk Freixas es deslliura de totes les etiquetes per a explicarnos relats de l’ample univers emocional, que tenen com a pal de paller i fil argumental una curiosa i alegra simbologia festiva. Ens trobem davant d’un treball extremadament conceptual, on cada cançó rep el títol d’un acte de festa major, i es complementa de manera excepcional amb el seu suport físic, una capsa de cartró que guarda postals en el seu interior, fabricada artesanalment i sense processos industrials, que ens convida a tornar a valorar el disc, també, com a objecte, talment com si fos un llibre cantat.
Arranjat pel seu inseparable guitarrista Victor Nin, i produït per Roger Rodés (Medusa Estudio), el cantautor ens explica que hi ha una altra manera de viure i gaudir, un paradigma molt més reposat, sense carreres ni competicions. Així, la seva paternitat, les relacions sentimentals, el context social, la mort del pare… es converteixen en temàtiques centrals d’un disc ple de llum, amb molts colors, moltes fragàncies musicals i moltes textures diverses, que dibuixen un paisatge sonor amb molt d’espai, on la veu i la lírica hi tenen un protagonisme principal, amb camins de guitarres que s’entrellacen amb elements més electrònics. Tota aquesta suma li dóna a Cesk Freixas un aire modern i molt més internacional, una alenada de brisa fresca per a les seves cançons. Cançons que són, a la vegada, pulsions de vida, moments per a celebrar.