Cheb Bilal tanca el cicle Els altres catalans del Temporada Alta

El músic algerià s'ha convertit en un ídol de la joventut magribina gràcies al seu pop fresc i a les seves lletres de denúncia social

El festival Temporada Alta presenta, dins el cicle ?Els altres catalans’, L’actuació del músic argelià Cheb Bilal, una de les actuacions més esperades per als joves de la comunitat magribina. L’artista és un dels màxims exponents de la música raï (música popular del Magreb que es basa amb ritmes àrabs però que acull influències D’arreu del món) gràcies, en bona part, a les seves lletres compromeses i de situació del joventut actual. Cheb Bilal serà a la Sala La Mirona el proper dissabte 20 de novembre, a partir de les 22 hores.

Bilal Moufok, més conegut com a Cheb Bilal, és un dels  cantants amb més projecció de la música raï. Va créixer a Orà, on es va formar al conservatori de música. Allí es va donar a conèixer en casaments i festes locals. A finals dels anys 80 va arribar a Marsella on va començar la seva carrera professional, tot i les complicacions D’uns primers anys en què va conèixer en primera persona la duresa i les dificultats de la immigració clandestina. Es va començar a popularitzar entre el públic més jove i quan realment va atraure L’atenció dels mitjans de comunicació va ser quan va fer de teloner de Cheb Hasni. Amb el seu primer treball Sidi Sidi (2002) va arribar el seu gran èxit.
 
Autor D’una amplíssima discografia, la seva música s’ha anat popularitzant entre la diàspora magribina fins a assolir un gran èxit tant a Europa com al Nord D’Àfrica. Molt influenciat per cantants com Cheb Khaled, Cheb Hasni o el grup marroquí Nass El Ghiwane, Bilal dóna molta importància a les lletres dels seus temes, que entronquen de forma directa amb una gran part de la joventut magribina, que el segueix i L’aclama en els seus concerts. Textos que parlen D’amor i desamor, D’enyorança , D’amistat i de records, però també de problemes econòmics i de llibertat. De fet, el gènere raï ha estat perseguit durant anys pel fonamentalisme àrab i el mateix Cheb Bilal va ser prohibit durant anys al seu país, on no podia oferir cap concert.

El seu èxit el permet actuar no tan sols als locals francesos de més renom (com el Zénith o L’Olympia) sinó també a molts altres llocs del món.

Etiquetes: