Chévere porta a escena la vida de l’activista sordcega Helen Keller

Es representa en castellà (en gallec els dissabtes) i en llengua de signes espanyola

Redacció.- La companyia gallega Chévere torna al Teatre Lliure per presentar el seu últim espectacle, Helen Keller, a muller marabilla?, que es podrà veure a Gràcia del 9 al 19 de maig.
El muntatge, amb documentació, dramatúrgia i direcció de Xron, desmunta el mite de Helen Keller i descobreix les facetes oblidades i ocultades de la vida d’aquesta activista sordcega nord-americana.
Tot va començar en descobrir la seva història, totalment desconeguda per a Chévere. Nascuda a Tuscumbia (Alabama), Helen Keller es va convertir en una celebritat mundial en ser, segons les fonts oficials, la primera persona sorda i cega que va obtenir un títol universitari el 1904 a Harvard.
Aquest model exemplar de superació de la discapacitat és la part de la seva vida que va quedar fixada en la memòria col·lectiva. Però investigant en diversos arxius digitals nord-americans, la companyia va descobrir altres facetes desconcertants de la seva vida, amagades sistemàticament. La més sorprenent és que, en els últims anys s’ha difós per les xarxes socials una campanya que afirma que la història de Helen Keller és falsa i que inclou una petició a change.org per eliminar-la de la història.
Després de Curva España i N.E.V.E.R.M.O.R.E., que es van poder veure al Lliure el 2022, Chévere s’allunya ara de les històries locals i de l’experiència personal, però manté l’interès per narrar des de les zones de fricció entre la memòria col·lectiva i els relats oficials, usant la mateixa metodologia de treball i les tàctiques de creació pròpies.