Cia. Les Pinyes i Francesca Vadell porten al Maldà la història de les Perleres

És un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història

Redacció.- La propera estrena d’El Maldà és Perla, un projecte creat per Cia. Les Pinyes (Marta Asamar García, Cèlia Castellano Algaba, Noèlia Fajardo Franch) i Francesca Vadell Cubells. Un homenatge, en general, a les dones obreres que aixecaren les nostres llars, i, en concret, a les treballadores de la fàbrica de Las Perlas de Manacor. Dones, les Perleres, que no surten als llibres d’història, però que van construir una xarxa de suport mutu, d’amistat i se sentiren orgulloses de pertànyer a la classe treballadora.

La història parteix de la padrina de Francesca Vadell, “Som netes de l’oralitat, de les padrines que no saben de lletra, però que han deixat el seu llegat a través de la paraula, a través de l’expressió i de la musicalitat d’una llengua viva, plena de ritmes, de riures i plors.”, comenta l’autora.

L’espectacle té un objecte com a eix articulador: la perla artificial, el producte que les dones del llevant de Mallorca han elaborat durant anys. Una perla és sinònim de glamur, de bonança i de turisme de masses; però és també un artifici, una imitació, una mentida, que amaga sacrifici; mans de dones al servei de la Fàbrica.

Es tracta d’un espectacle amb una posada en escena singular, amb un fort component audiovisual: la companyia Les Pinyes s’han encarregat de desenvolupar tota una dramatúrgia visual, que batega per ser una experiència viva entre públic i intèrprets.

El projecte és una proposta de teatre documental que amb dosis d’humor, de crítica, d’humilitat i de sensibilitat, explica una història de treballadores obreres que, en realitat, és herència immaterial de tota una generació i d’una societat també. Les creadores van dur a terme un intens treball de documentació “he comprès que volia agrair la capacitat d’explicar històries a les meves mestres: la meva padrina i totes les dones que he entrevistat, la majoria d’elles obreres, artesanes, que m’han obert el seu cor de bat a bat i que m’han regalat aquesta història, que només he hagut de posar per escrit.” comenta Francesca Vadell Cubells, responsable de la dramatúrgia textual.

Perla és, doncs, una història local i familiar, però que connecta altres realitats, ja que tracta temes tan universals com: el món obrer, les dones treballadores o la relació entre netes i àvies.

L’espectacle va ser seleccionat a la convocatòria de textos i projectes d’On el teatre batega i s’ha pogut veure al Teatre de Manacor (Mallorca), Auditori de Santa Margalida (Mallorca), Teatre d’Artà (Mallorca), Teatre de Mancor de la Vall (Mallorca), Teatre de Santa Maria (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i ara arriba a Barcelona, a El Maldà, del 24 de gener al 18 de febrer.
SINOPSI

Perla és un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història. Elles seuen ara dins la cuina, treuen una capsa de fotos dels “millors anys de la seva vida” i s’enorgulleixen perquè han pogut donar una carrera a filles i netes; tot i que elles diuen que no saben de lletra.

El nostre poble anava al ritme d’una Fàbrica, la de Las Perlas, i els descansos de les obreres els marcava la seva sirena. Les nostres àvies, amb catorze anys, van entrar a Las Perlas. Treballaren per aixecar les seves llars i acabaren construint una xarxa de suport mutu, d’amistat i se sentiren orgulles de pertànyer a la classe treballadora.

Ara, nosaltres, les seves netes, que també lluitem dins la precarietat laboral, volem que ressoni fort la seva veu, la de les dones propietàries de sabers industrials i artesanals, que han entregat el seu cos, la seva joventut i la seva productivitat a la Fàbrica.