Cicle de lectures amb el millor del teatre contemporani europeu

La Sala Beckett proposa set textos d’alguns dels millors autors i autores del continent, fent d’altaveu del teatre europeu

Redacció.- En el marc d’una temporada dedicada a Benet i Jornet, autor sempre atent a les noves veus de dins i de fora del nostre país, la Sala Beckett programa un cicle de lectures amb alguns dels millors textos que s’han escrit en els últims anys a Europa. Un total de set propostes (sis lectures i un semimuntat) conformen el cicle, que comença aquest octubre i durarà fins al maig de 2022.

Els autors i autores que integren aquest cicle són Wolfram Lotz, Ella Hickson, debbie tucker green, Thomas Köck, Alice Birch, Baptiste Amann i Elfriede Jelinek. Es tracta de dramaturgs destacats del panorama teatral europeu, que estrenen regularment a Alemanya, Àustria, Anglaterra o França.

La traducció dels textos és a càrrec d’Albert Tola, Carlota Subirós, Sadurní Vergés, Víctor Muñoz, Carles Batlle i Marc Villanueva. Pel que fa a la direcció, Thomas Sauerteig, Carlota Subirós, Alícia Gorina, Ferran Dordal, Glòria Balañà, Magda Puyo i Ferran Utzet s’encarreguen de la posada en escena.

El cicle comença el 20 d’octubre amb la lectura de La gran marxa, un text del dramaturg alemany Wolfram Lotz i traduït per Albert Tola que parla, des de la sàtira, de temes com la crisi financera i la rellevància o irrellevància del teatre en el nostre temps. El text compta amb la direcció de Thomas Sauerteig i serà interpretat per Nao Albet, Quim Àvila, Diana Gómez i Xavi Sáez.

Les lectures

La gran marxa de Wolfram Lotz (Alemanya)
Les obres de Wolfram Lotz s’han traduït a més de quinze idiomes, han estat guardonades en nombroses ocasions (com el Premi del Públic del concurs de dramatúrgia del Berlin Theatertreffen 2010) i la revista Theater Heute el va nomenar “Dramaturg de l’Any” el 2015.

Traducció d’Albert Tola
Direcció: Thomas Sauerteig
Amb Nao Albet, Quim Àvila, Diana Gómez i Xavi Sáez
20/10/2021

L’autora d’Ella Hickson (Anglaterra)
Ella Hickson estrena regularment al Regne Unit i a l’estranger. Precisament, la versió escènica d’aquest text (The Writer) es veurà al Public Theatre de Nova York i a la Sydney Theatre Company. Actualment es representa al Staatstheatre de Hannover. És autora de Wendy and Peter Pan, el seu èxit del 2015 per a la Royal Shakespeare Company, que ara s’estrenarà a Noruega, Canadà i al Japó.

Traducció i direcció de Carlota Subirós
Amb Javier Beltrán, Jordi Figueras, Alba Pujol i Yolanda Sey
3/11/2021

Coincidint amb la lectura, Ella Hickson impartirà un curs virtual de dramatúrgia avançat.

Tara de debbie tucker green (Anglaterra)
La dramaturga anglesa debbie tucker green (escrit amb minúscules per decisió pròpia de l’autora) ha escrit més de deu textos, la majoria produïts i estrenats al Royal Court Theatre de Londres; de fet, fou la primera autora negra en estrenar dues obres seguides a la sala gran d’aquest teatre. Les seves dramatúrgies, de marcat contingut polític, parlen de violència institucional, de gènere i de desigualtat.

Traducció de Sadurní Vergés
Direcció: Alícia Gorina
19/01/2022

paradís inundar simfonia extraviada de Thomas Köck (Àustria)
Recuperem aquest semimuntat que es va estrenar el juliol del 2019. Les obres de Thomas Köck s’han representat a teatres com l’Akademietheater de Viena, el Teatre Thalia d’Hamburg, el Ruhrfestspielen Recklinghausen, la Schauspielhaus de Viena i el Teatre Estatal de Karlsruhe. L’autor ha rebut guardons com ara el Premi Else Lasker-Schüler, el Premi de Dramatúrgia de l’Aliança de Teatres Austríacs, la Beca Thomas Bernhard i, fa poc, el Premi Kleist al dramaturg emergent.

Traducció d’Albert Tola
Direcció: Ferran Dordal i Lalueza
Amb Clara Aguilar, Marc Cartanyà, Ferran Dordal i Lalueza, Alba Pujol, Marc Salicrú i Pablo Rosal
Del 21 al 23/01/2022

Anatomia d’un suïcidi d’Alice Birch (Anglaterra)
Fora del circuit teatral, Alice Birch és coneguda per ser la guionista de la pel·lícula Lady Macbeth (Premi de la Crítica al Festival de cinema de Sant Sebastià) i de les sèries Normal People i Succession. Com a dramaturga ha escrit una dotzena d’obres, estrenades al National Theatre i també al Schaubühne de Berlin. Amb aquest text, Anatomia d’un suïcidi, va guanyar el premi Susan Smith Blackburn.

Traducció de Víctor Muñoz i Calafell
Direcció: Glòria Balañà i Altimira
23/02/2022

Viatge d’hivern d’Elfriede Jelinek (Àustria)
La dramaturga i novel·lista austríaca Elfriede Jelinek ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2004. Amb un estil precís i ple de contrastos, Jelinek escriu sobre abús de poder i lluita contra qualsevol classe d’autoritat. Amb Viatge d’hivern, l’autora va ser escollida dramaturga de l’any al món de llengua alemanya pel jurat de les Jornades Teatrals de Mühlheim.

Traducció de Marc Villanueva
Dramatúrgia de Magda Puyo i Marc Villanueva
Direcció: Magda Puyo
Amb Laia Alberch, Pepo Blasco, Mia Esteve, Clara Peya i Encarni Sánchez
28/02/2022

La truita de Baptiste Amann (França)
Baptiste Amann és dramaturg, director i actor francès. La seva trilogia Des territoires s’ha estrenat al Théâtre de la Bastille de París i ha fet gira per tota França. Ha estat guardonat amb el premi Bernard-Marie Koltès, promogut pel Teatre Nacional d’Estrasburg.