Cicle "Lletres i arts. Visions de Ramon Casas"

En el marc del 150è aniversari del naixement del pintor, la Institució de les Lletres Catalanes i el comissariat de l'Any Ramon Casas han organitzat un cicle de xerrades

El 20 de desembre comença el cicle “Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas” que s’emmarca dins dels actes de l’Any Ramon Casas, declarat amb motiu dels 150 anys del naixement del pintor. La commemoració es realitza entre el març de 2016 i març de 2017.

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener 1866 – 29 de febrer 1932) és un dels pintors més representatius del Modernisme i de la pintura catalana fins al primer terç de segle vint. La seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la representació d’una determinada visió de la figura femenina. Obres com Ball al Moulin de la Galette (1890-1891, Museu del Cau Ferrat de Sitges), Plein air (1891, MNAC), Madeleine (1892, Museu de Montserrat), La càrrega (1899, Museu Comarcal de la Garrotxa, Olot) o La Sargantain (1907, Cercle del Liceu) constitueixen autèntiques icones de la pintura catalana moderna.

LLETRES I ARTS. VISIONS DE RAMON CASAS

Des de la Institució de les Lletres Catalanes i el comissariat de l’Any Ramon Casas, s’ha plantejat aquest cicle com una proposta interartística, convidant a sis escriptors que llegeixin sis obres de Ramon Casas. El cicle tindrà lloc entre desembre de 2016 i febrer de 2017 i es desenvolupa en museus que tenen obra de Ramon Casas en les seves col·leccions. Les xerrades, sempre que l’espai ho permeti, tindran lloc a la sala d’exposicions, davant de l’obra, per poder gaudir-ne en la seva millor ubicació.

La selecció de les obres recull diferents etapes i tipologies pictòriques de Ramon Casas, des d’algun dels seus quadres més emblemàtics, com La càrrega, obres d’inici de la seva carrera, com és el cas d’Interior d’un taller després d’una festa, o peces menys conegudes que habitualment no estan exposades com l’Esbós amb dibuix de fantasia.

Els escriptors que participen en el cicle són autors que han desenvolupat un lligam amb el món de l’art al llarg pels seus estudis, com a docents o s’han dedicat també a la pintura.

La presentació de les xerrades anirà a càrrec de Vinyet Panyella, comissària de l’Any Ramon Casas, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

PROGRAMA

Dijous 20 de desembre, 19h
Marta Pessarrodona llegeix Els adelantos del segle XX
Museu d’Art de Sabadell (C. Doctor Puig, 16, Sabadell)

Dimarts 27 de desembre, 19h
Mariàngela Vilallonga llegeix Esbós amb dibuix de fantasia
Fundació Rocamora (C. Ballester, 12, Barcelona)
A les 18h, abans de la xerrada, es fa una visita comentada a l’exposició “Ramon Casas en família”. Activitat de pagament, 12€. Més informació i reserves en línia.

Dijous 19 de gener, 19h
Susanna Rafart llegeix Interior d’un taller després d’una festa
Museu Nacional d’Art de Catalunya (Parc de Montjuïc, s/n, Barcelona)

Divendres 10 de febrer, 19h
Francesc Serés llegeix Ball al Moulin de la Galette
Museu Cau Ferrat (C. Fonollar, 6, Sitges)

Dijous 16 de febrer, 19:30h
Antoni Clapés llegeix La vídua
Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Av. de Víctor Balaguer, s/n, Vilanova i la Geltrú)

Dissabte 18 de febrer, 12h
Narcís Comadira llegeix La càrrega
Museu de la Garrotxa (C. Hospici, 8, Olot)

Totes les xerrades són activitats gratuïtes amb aforament limitat.