Cinc anys amb domini propi

La Fundació puntCAT celebra l'aniversari del .cat a Internet

La matinada del 16 de setembre de 2005, la ICANN va aprovar la creació del .cat, el primer i únic domini d’Internet concedit a una cultura i una llengua. La Fundació puntCAT, entitat sense afany de guany encarregada de la seva gestió, celebra el cinquè aniversari del .cat amb la satisfacció que proporciona la bona marxa del domini. Jordi Iparraguirre, director de la Fundació, destaca el ?doble èxit del .cat, tant per l’ús que en fa la societat a la que serveix i de la qual va nàixer, com per la bona gestió que fem des de la nostra fundació i que és reconeguda reiteradament en els diferents fòrums internacionals d’Internet’.

El domini, amb més de 44.000 registres a hores d’ara, no ha parat de créixer en cap moment i acaba de tancar el millor estiu de la seva història, registrant un creixement net quatre vegades superior al del mateix període l’any anterior (juny, juliol i agost de 2009). A més a més, l es renovacions de dominis .cat es situen entorn del 85%, molt per sobre de la mitjana del sector. Però, més que el que les xifres indiquen, la gran visibilitat que la comunitat catalanoparlant dóna al domini és la mostra real del bon estat de salut del .cat. En paraules d’Iparraguirre “cada dia veiem dominis .cat pel carrer i als mitjans de comunicació, fet que indica la naturalitat amb la que el domini s’ha instal·lat a les nostres vides. I no només perquè l’utilitzem nosaltres mateixos, sinó per la normalitat amb la que empreses estrangeres fan servir el .cat per dirigir-se a la nostra comunitat’. Aquest és el cas de multinacionals com Microsoft, Google o Decathlon, que empren pàgines .cat per adreçar específicament els seus productes i serveis a la comunitat catalanoparlant.

Des d’Internet, som ben visibles al món

Una altra de les grans aportacions que el .cat ha facilitat a la nostra comunitat és el progressiu augment de documents en català a la xarxa, constatant-se que gran part dels particulars que empren .cat mai havien pujat continguts a Internet fins l’aparició del domini. Es verifica així la utilitat del domini .cat que, molt per sobre de la mitja de la resta de dominis al món, el registre d’un domini comporta, en un període breu de temps, un lloc web amb contingut significatiu en català. Aquest fet ha situat el .cat com el domini genèric amb la densitat d’informació més alta, superant de lluny als altres dominis. És a dir, .cat aporta a Internet molts més documents per domini registrat.

L’experiència positiva d’aquests 5 anys de .cat a Internet ajudant al català a sortir de la invisibilitat i guanyar-se un lloc a la xarxa, però també com a llengua de comunicació de multinacionals, fa que altres comunitats segueixin les passes del nostre domini i treballin per aconseguir un de propi per les seves cultures. A Europa s’ha constituït l’associació ECLID (European Cultural and Linguistic Domains), formada pels possibles futurs .BZH per la llengua bretona, .CYM pel gal·lès, .EUS per al basc, .GAL pel gallec i .SCOT per a L’escocès. .cat, fins al moment l’únic domini d’aquest caire, és membre assessor d’ECLID.

Aproximació a l’estat de la llengua dels nostres navegadors

Amb l’objectiu d’augmentar l’oferta del català a Internet a partir de la creació d’una demanda sòlida, la Fundació puntCAT treballa des de fa uns mesos en la campanya Navega en Català. puntCAT i més d’un centenar de webs voluntàries s’esforcen per conscienciar els usuaris d’Internet de la importància de configurar el català com a llengua preferida del navegador. Des de finals del passat mes de maig, p untCAT calcula els percentatges de visites en les diferents llengües a les planes web col·laboradores, aportant unes dades molt útils per determinar l’estat
de la demanda de la llengua catalana a Internet.

En aquests mesos d’estudi, però, s’ha pogut veure que la demanda del català encara és baixa, en part pel
desconeixement d’aquesta necessitat per part de l’usuari, i en part per la tilització majoritària del castellà com a llengua en la que per defecte vénen configurats els ordinadors. Els resultats preliminars recollits durant aquest temps indiquen que, aproximadament, un 23% dels navegadors que han visitat pàgines que col·laboren amb la campanya han configurat explícitament la llengua catalana com la preferida. És per això que la Fundació puntCAT seguirà treballant de valent durant els propers mesos per divulgar la necessitat de saber configurar correctament la llengua dels nostres navegadors, al mateix temps que aprofundirà en l’anàlisi de les dades sobre la seva possible evolució. Per tal efecte, es prepara una nova onada d’esforços per implicar al màxim nombre d’internautes en la divulgació de Navega en Català, mitjançant la instal·lació d’un senzill giny a les seves pàgines, que permetrà a puntCAT recol·lectar dades en benefici de tothom.