
31 maig 2019 Cinc joves MENAS (Menors Estrangers No Acompanyats) inauguren aquest divendres el Festival Inund’ART
Sota la direcció dels artistes Raquel Moron i Karim Sabni, han creat una casa-instal·lació en la què expliquen la casa que han deixat, la casa que estan construint i la casa que volen projectar
Redacció.- ‘The dreamers’. Aquest és el suggerent títol de l’acció artística que protagonitzen cinc joves menas (Menors Estrangers No Acompanyats) dins el Festival Inund’ART que es posa en marxa a Girona aquest divendres i que s’allargarà fins diumenge. Sota la direcció dels artistes Raquel Moron i Karim Sabni, els cinc joves han creat una casa-instal·lació dins la qual explicaran en primera persona la casa que han deixat, la casa que estan construint i la casa que volen projectar. Yamna, Karim, Ismael, Ayoub i Hatim són els protagonistes d’aquesta proposta artística que pretén apropar al públic les històries personals d’aquests joves i superar els estereotips que una part de la societat s’ha format sobre aquest col·lectiu.
Aquesta acció és una coproducció amb el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal i es porta a terme amb la col·laboració de la Plataforma Girona Acull. La proposta ha comptat també amb l’assessorament artístic de Daniel Valentin Casanovas i Pep Aymerich. L’acció, d’uns 45 minuts de durada, tindrà lloc a la plaça Mercaders el dissabte 1 de juny i el diumenge 2 de juny amb els mateixos horaris els dos dies: 12.00H, 13.15H, 18.00H i 19.30H. L’aforament és molt limitat, només 10 persones per sessió, per crear un ambient de proximitat que permeti als joves artistes interactuar d’una manera més directa amb el públic. La proposta és per a majors de 12 anys.
La proposta ‘The Dreamers’ forma part dels recorreguts sensitius que es podran veure aquest any a Inund’ART i que és una de les apostes de la programació d’enguany en la nova línia de treball del festival d’oferir un art més vivencial, interactiu i participatiu per crear una mostra “amb tots els sentits”. En aquesta edició es programen cinc recorreguts sensitius davant dels dos que va proposar l’any passat. D’aquestes propostes artístiques destaca també la proposta Plácido Mo #Girona, de Magda Puig, que és també un recorregut guiat per l’art urbà de la ciutat per descobrir petites intervencions artístiques sota el guiatge de la veu de persones sense sostre. En aquesta iniciativa artística hi col·laboren l’Associació Som Sostre i La Sopa. Completen la programació dels recorreguts sensitius les propostes Sense títol, 2016-2018, d’Àlex Nogué, una peça de l’exposició itinerant Un tren en pot amagar un altre que proposa a l’espectador accedir individualment a un recinte tancat i assumir una posició activa per interactuar amb la instal·lació; Pintures solars, de Sergi Petit i Antoni Madueño, que combina el cant medieval en directe i la projecció d’imatges; i Espills, de Playmodes Studio, una escultura dinàmica construïda amb feixos de llum, escàners làsers i miralls robotitzats.
Tres dies amb una quarantena de propostes contemporànies
Del 31 de maig al 2 de juny, el festival Inund’ART celebra a Girona la seva catorzena edició amb més d’una quarantena de propostes contemporànies relacionades amb les arts visuals. El programa inclou una quinzena d’exposicions a edificis públics i centres d’art; cinc instal·lacions al carrer; una desena de performances o accions al carrer; cinc recorreguts sensitius així com propostes per a tota la família amb una programació exclusiva sota el títol ‘MINI-ART’. Instal·lacions, fotografia, vídeo, performances, accions, recorreguts sensitius, música, pintura o escultura són algunes de les disciplines que conformen la programació d’Inund’ART 2019.
Performances, accions i intervencions
La programació d’Inund’ART pretén també sorprendre a l’espectador amb perfomances, accions, instal·lacions i intervencions tant a l’espai públic com a centres d’art. Entre aquestes propostes destaca Open Cube, d’Eduard Rice, una instal·lació que es podrà veure a La Rambla en la qual l’artista convida els vianants a crear pintures i grafits i interactuar amb les obres resultants. A la Rambla Verdaguer es programa Transparències, de Paula Lausin Clay. Dins d’aquest àmbit remarcar també la proposta del grup Els mals endreços amb el seu espectacle Capsa humana de música que tindrà lloc al Punt de Trobada de La Rambla.
Inund’ART i el MAPA d’art contemporani a la ciutat
Amb el seu treball en xarxa, Inund’ART connecta a diferents agents culturals i artístics del territori, creant un ‘Mapa’ i un recorregut artístic per la ciutat en el qual col·laboren més d’una vintena d’entitats culturals, artístiques i socials gironines, catalanes i internacionals. La ‘seu’ central del festival se situa a la Casa de Cultura de Girona que enguany acull una desena d’exposicions individuals i col·lectives. Les altres ‘seus’ del festival amb exposicions són el Bòlit, la Fundació Valvi i la Fundació Fita. El mapa d’Inund’ART es completa amb les propostes programades als carrers i places de la ciutat amb la voluntat que tota mena d’espectadors interactuin amb les propostes artístiques.
MINI-ART
Amb la voluntat d’arribar a tots els públics, el festival programa per primer cop el cicle ‘MINI-ART’ que inclou tallers, instal·lacions i recorreguts sensitius per a tota la família. Són set propostes que tindran lloc a la Rambla el diumenge 2 de juny i que permetran als assistents crear una casa amb fibres vegetals amb Ona Trepat; gaudir dels jocs creatius de Ludus Mundis; recórrer un camí sensitiu proposat per Art-Crea amb Ludivers o participar en la instal·lació Open Cube, d’Eudard Rice.
Plataforma cultural referent de l’art contemporani
Inund’ART vol convertir-se en el festival de referència de les arts visuals a Catalunya. Amb aquesta intenció ha donat un nou rumb a la seva programació per acollir només accions artístiques d’aquest àmbit. En aquesta nova línia de treball, ha el festival també està generant col·laboracions fora de les fronteres catalanes i crea intercanvis i residències d’artistes al llarg de tot l’any. Entre altres iniciatives porta a terme un projecte transfronterer amb la Catalunya Nord en què participa la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’associació La Nau, o promou el projecte Art Per Tot amb la participació de l’Agència Catalana de Joventut, l’Institut Balear de la Joventut i el Départament des Pyrénées-Orientales. Amb la voluntat de potenciar també el talent de joves artistes en els camps de les arts visuals, Inund’ART acull el treball guanyador de la Menció d’Art Jove promogut per la Coordinació Territorial de Joventut a Girona, contribuint a generar un recorregut en diferents sales d’exposicions que inclou el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), la Sala d’Art Jove (Barcelona) i la Casa de la Generalitat (Perpinyà). I, de cares a properes edicions, el festival treballa en la creació d’un postgrau inèdit sobre la creació de recorreguts sensitius que es portarà a terme amb la col·laboració de la Universitat de Girona i el col·lectiu Teatro de los Sentidos. L’objectiu final d’aquest postgrau és que una selecció dels seus participants acabin presentant els seus treballs finals durant les futures edicions d’Inund’ART.