La cinquena edició del Barcelona Gallery Weekend 2019 revela les galeries i els artistes participants

Comptarà amb la participació de 27 galeries i més de 50 artistes

Redacció.- Del 10 al 13 d’octubre Barcelona Gallery Weekend celebrarà la seva cinquena edició consolidant-se com una cita fonamental del calendari dels esdeveniments internacionals del món de l’art. 27 galeries, més de 50 artistes i els espais d’art més representatius de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Margarida i els Monjos s’ajuntaran per a donar visibilitat a la temporada expositiva de la mà d’Art Barcelona (Abe), Associació de Galeries amb 30 anys de trajectòria en el sector.
Per cinquè any consecutiu, Barcelona Gallery Weekend posarà el focus sobre les galeries de Barcelona i voltants. L’esdeveniment, que promet celebrar el ric i variat teixit cultural de Barcelona, posarà de manifest la importància de l’art contemporani i d’avantguarda històrica a través del descobriment de noves propostes artístiques, la difusió, la defensa i la seva visibilització a través d’un ampli programa on les 27 galeries exposaran els seus artistes més destacats.
Més de 50 artistes nacionals i internacionals procedents de Regne Unit, Itàlia, Ucraïna, Xile, Suècia, Turquia, Portugal i l’Argentina, entre altres països, es donaran cita a Barcelona durant quatre intensos dies d’activitats. Artistes consagrats de les últimes dècades juntament amb artistes emergents de l’efervescent escena artística barcelonina formaran part d’un programa que contempla totes les disciplines, des de la pintura, escultura, instal·lació, performance i fotografia, i que abastarà una oferta que va des de les avantguardes històriques fins a les últimes tendències de l’art contemporani.
Amb quatre edicions a la seva esquena, la cinquena continua perseguint el seu objectiu de donar visibilitat a les galeries com a agents promotors del patrimoni cultural contemporani a través de la seva doble vessant programàtica: el programa professional dirigit principalment a col·leccionistes, crítics d’art i representants d’institucions tant locals com internacionals i el programa públic que es dirigeix a tota la ciutadania de Barcelona i voltants.
Una mostra definitòria que aquest és un mercat viu, dinàmic i en constant desenvolupament és el fet que en la cinquena edició del Barcelona Gallery Weekend participen noves galeries que han obert les seves portes recentment. Casos com Alalimón, Dilalica o la valenciana Espai Tactel, que ha inaugurat la seva seu barcelonina a Gràcia sota el nom Espai Tactel Toormix, se sumen a Arte Aurora Galería, Bombon Projects i Pigment Gallery, nascudes en els últims tres anys.
A més, alguns artistes representats per galeries que formaran part de la BGW2019 participaran al pavelló Català de la Biennale Arte de Venecia 2019 amb un llibre d’artista com a part de l’exposició “Catalonia in Venice_To Lose Your Head (Idols)”. Entre els artistes participants a la Biennale, destaquem Perejaume, representat per Nogueras Blanchard, i Joan Prats; Lúa Coderch i Daniela Ortiz representades per àngels barcelona; i Lola Lasurt representada per Joan Prats. Per una altra banda, Yamandú Canosa, artista de la Galería Zielinsky, representarà a Uruguai en la Biennale di Venezia amb un projecte comissariat per David Armengol i Patricia Bentancur, artista presentada per Arte Aurora Galeria al BGW2019.
Entre els artistes participants a la Barcelona Gallery Weekend d’aquest any, destaquen noms molt coneguts del panorama internacional com l’italià Riccardo Licata, pintor, gravador, mosaicista, escultor i dissenyador profundament influenciat per la música; la britànica Emma Kay coneguda per treballar amb la subjectivitat i la memòria i per ser la primera artista a dissenyar el mapa del metro de Londres o el nord-americà Alex Katz, considerat un dels precursors de l’art pop.
També comptarem amb importants noms de l’escena nacional com Itziar Okariz, artista que representarà Espanya juntament amb Sergio Prego en la 58è Biennale de Venecia en el projecte comissariat per Peio Aguirre; Antoni Tàpies, un dels principals exponents a nivell mundial de l’informalisme; Gerard Mas, escultor que parteix del clàssic però dota als seus personatges d’actituds grotesques; Antonio Saura, representant de l’expressionisme abstracte espanyol, Eduardo Chillida, escultor i gravador conegut pels seus treballs en ferro i en formigó o Magda Bolumar, artista plàstica vinculada a les avantguardes artístiques de les dècades centrals del segle XX.
Els artistes emergents també tindran el seu lloc en el programa artístic de Barcelona Gallery Weekend amb un elenc tant nacional com internacional com el barceloní Josep Maynou, creador multidisciplinari que expandeix els seus horitzons cap a territoris performatius, treball tèxtil, dibuix i instal·lacions que conjuminen objectes de consum populars; el duo artístic visual de Puerto Rico i Sud-àfrica Christto & Andrew; la pintora santanderina Vicky Uslé, exploradora del potencial poètic de l’abstracció o l’argentí Joaquín Lalanne, pintor surrealista amb picades d’ullet a Chirico, el barroc, el pop, l’art de carrer i la reivindicació de l’art com un espai de llibertat.
En la seva cinquena edició Barcelona Gallery Weekend compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Instituto de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i la Fundación ARCO.