?Ciutat i espai públic? al CCCB

L'Arxiu CCCB amplia el seu fons consultable amb 2.000 noves referències multimèdia

El CCCB ha reflexionat des dels seus orígens sobre la condició urbana del món contemporani, entenent la ciutat no només com l’objecte de l’arquitectura i l’urbanisme, sinó com l’espai propi de la modernitat, on es desenvolupen les dinàmiques socials, artístiques i literàries que defineixen el nostre món. A través d’exposicions, debats, festivals, projeccions i altres activitats culturals, el CCCB ha impulsat una mirada pròpia sobre la ciutat i la cultura urbana.

En el marc de la celebració de l’Any Cerdà, aquesta nova mostra de l’Arxiu CCCB posa a consulta pública tots els materials de les activitats del CCCB que han contribuït a una reflexió sobre la ciutat contemporània en les seves múltiples dimensions.

Amb la inauguració de la mostra “Ciutat i espai públic”, l’Arxiu CCCB amplia el seu fons consultable amb 2.000 noves referències multimèdia, centrades en temàtica urbana, i que se sumen a les 5.000 referències consultables fins ara. La mostra es podrà veure fins al 28 de juny.

Amb “Ciutat i espai públic”, el CCCB recupera tot el seu fons relacionat amb la reflexió sobre la ciutat contemporània, la cultura urbana i la noció d’espai públic. Aquest àmbit temàtic ha estat central en tota l’activitat que el CCCB ha organitzat des dels seus inicis.

A més, el CCCB posa a consulta pública els materials de les diferents edicions del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, un certamen biennal organitzat des de l’any 2000 pel CCCB, conjuntament amb cinc institucions europees, amb l’ànim de reconèixer i estimular les actuacions de recuperació i creació d’àmbits de cohesió a les ciutats. A l’Arxiu CCCB es podrà consultar l’Arxiu Europeu de l’Espai Públic Urbà, que recull una selecció de les millors obres presentades al premi des dels seus orígens i dóna testimoni de la transformació de l’espai públic europeu durant els darrers deu anys.

Finalment, la mostra “Ciutat i espai públic” de l’Arxiu CCCB s’emmarca en la celebració de l’Any Cerdà, en motiu del 150 aniversari de l’aprovació del Pla Urbanístic de l’Eixample. Fent-se ressò d’aquesta celebració, a l’Arxiu CCCB serà consultable l’Arxiu Cerdà, una eina pensada per recopilar digitalment els principals materials al voltant de la figura d’Ildefons Cerdà.

A més, amb l’ocasió de la mostra, el CCCB posa a consulta pública la totalitat del seu fons bibliogràfic. Un conjunt d’aproximadament 2.500 volums dividits en diferents seccions temàtiques: Democràcia i ciutadania, Desenvolupament econòmic i globalització, Història i política internacional, Literatura, Pensament i cultura, Sostenibilitat, Ciutat i espai públic, Barcelona, Any Cerdà i Publicacions CCCB.

L’Arxiu CCCB és un espai de consulta tematitzat que combina el fons digital i audiovisual, amb el fons bibliogràfic, a la vegada que disposa de sistema de connexió per internet wireless per facilitar que l’usuari pugui treballar amb totes les eines disponibles al seu abast, ja sigui per fer recerca acadèmica o, simplement, per poder tornar va gaudir de les activitats passades del CCCB.