Clara Queraltó

Clara Queraltó guanya el 9è Premi Llibres Anagrama de Novel·la

L'obra guanyadora, "Com el so d’un batec en un micròfon", arribarà a llibreries abans de Sant Jordi

Redacció.- Com el so d’un batec en un micròfon de Clara Queraltó és l’obra guanyadora del 9è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, dotat amb 12.000 euros i al qual s’han presentat 106 originals. Així ho va decidir per unanimitat el jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé reunit a Barcelona el 21 de desembre de 2023.

 

En paraules de membres del jurat:

«Una novel·la especular, amb ressons inquietants d’aquella “mena d’amor” que Trabal va convertir en un vals inaturable», Mita Casacuberta.

«Una faula incòmoda que ens recorda que les primeres etapes de l’amor són, en el fons, una forma de prejudici», Guillem Gisbert.

«La troballa de la història no rau tant en el punt de vista femení que ens explica un enamorament d’estiu on ella creu marcar els passos, sinó en el masculí que, tot desfent-los, ens revela el contingut de la seva silenciosa submissió», Imma Monsó.

«La idea del batec no és solament una metàfora, sinó també una veritat que marca el ritme, l’estil i les emocions d’aquesta novel·la», Sergi Pàmies.

«Amb una prosa diàfana i compromesa, gràcies a uns personatges propers, Clara Queraltó ens convida a contemplar els gestos de la seducció amorosa en l’era del “no és no” i l’empoderament feminista», Jordi Puntí.

 

Com el so d’un batec en un micròfon

Amb el carnet de conduir acabat d’estrenar, la Gabriela puja a passar l’estiu al poble de l’avi, on guanyarà el primer sou fent la substitució de la bibliotecària durant les vacances. És el dia de Sant Joan, i al cap li reverberen en sentits oposats l’espessor d’una ressaca i la lleugeresa de saber que, tard o d’hora, les amigues li perdonaran que ahir desaparegués amb la cita d’una d’elles. Tampoc n’hi va haver per tant, es diu. Un cop instal·lada, surt disparada a banyar-se al llac de sempre.

Alhora, el Quim escolta amb sordina les indicacions del propietari de la casa que ha llogat amb uns amics per passar un parell de mesos de teletreball i descans. Irritable, se li ha ficat, entre orella i orella, l’eco persistent d’una revetlla que preferiria oblidar. Com una cançó enganxosa. Un cop instal·lat, surt a cremar excessos amb la dosi d’exercici de rigor, però a la bicicleta que ha trobat pel mas se li trenca la cadena i canvia el pedaleig per unes braçades en un llac que hi ha a la vora.

Com el so d’un batec en un micròfon explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris. Amb una llengua precisa i un estil depurat, Clara Queraltó ha donat forma a un joc de miralls absorbent i pertorbador que funciona amb precisió mil·limètrica.

CLARA QUERALTÓ (1988) és professora de llengua i literatura catalanes. Ha publicat El que pensen els altres, Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (Proa, 2017), relats a les antologies Barcelona suites i Nits d’estiu (Univers, 2019 i 2020), la novel·la Et diré R. (Empúries, 2021) i la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència (Bindi Books, 2023). També col·labora a RAC-1 i El Nacional.

 

Premi Llibres Anagrama de novel·la

Obres guanyadores en les anteriors convocatòries:

2023 Andrea Genovart, Consum preferent.

2022 Desert

2021 Pol Guasch, Napalm al cor.

2020 Anna Ballbona, No soc aquí.

Menció especial del jurat: Núria Bendicho, Terres mortes.

2019 Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla.

2018 Llucia Ramis, Les possessions.

2017 Tina Vallès, La memòria de l’arbre.

2016 Albert Forns, Jambalaia.

Finalista: Anna Ballbona, Joyce i les gallines.

 

Foto Johanna Marghella

Etiquetes: