Claudio Tolcachir torna al festival presentant el seu darrer muntatge, que aborda les relacions d’amor en els temps actuals

La companyia, que farà dues funcions, el divendres 1 i dissabte 2 de novembre al Teatre de Salt, estrena Próximo per primera vegada a l’Estat espanyol.

Redacció.- L’autor i director argentí, Claudio Tolcachir, presenta per primera vegada a l’Estat espanyol el seu darrer muntatge que aborda les relacions a l’era d’internet, les relacions d’amor en els temps actuals, on les comunicacions faciliten el contacte i obren grans possibilitats, però també obren molts interrogants. La companyia farà dues funcions, el divendres 1 i dissabte 2 de novembre al Teatre de Salt.
Tolcachir va marcar amb L’omissió de la família Coleman -obra que s’ha pogut veure dos cops al festival- un abans i un després en la dramatúrgia argentina del segle XXI, una contribució consolidada des de l’espai Timbre 4 a Buenos Aires. Próximo és el seu treball més recent com a autor i director. Un text per a dos actors, l’argentí Lautaro Perotti i el madrileny Santi Marín, que aborda les relacions afectives en l’era d’internet.
En els temps de Tinder la relació epistolar ha estat substituïda per les xarxes socials: les persones s’agreguen a les xarxes, es laikeen, es coneixen, s’acompanyen i s’estimen.
Podem estimar sense tocar-nos, sense sentir-nos l’olor, sense conèixer la pelL’ Dos homes, que mai s’han vist, viuen una història d’amor en la distància. S’han conegut per Internet i, a poc a poc, s’enamoren per Skype i cadascun es converteix en l’única cosa que l’altre té en el món. Però lluny.
Una història d’amor construïda en la distància, amb trucades al mòbil i flirteig a les xarxes socials. La falsa proximitat i la solitud es faran evidents quan la comunicació es talla. Próximo neix de l’instant quan es trenca la falsa sensació d’ocupar el mateix espai i la solitud ho inunda tot. Però també és la construcció d’un vincle acceptant aquesta distància, construint sobre ella. L’experiència d’estar lluny de tot, de viure les emocions més intenses sense cos present: naixements, morts, amor, sexe.
El commovedor text de l’argentí indaga sobre la identitat, la solitud, la nostra por de mostrar-nos i el canvi de paradigma en les relacions. Com les noves tecnologies permeten als que es connecten mantenir-se a distància…protegits de tot compromís.