El col·lectiu Ça Marche, dirigit per Nico Jongen presenta l'espectacle Silence a la sala Hiroshima

La Sala Hiroshima arrenca el 2018 amb un dels creadors imprescindibles de l'escena contemporània catalana

Redacció.- El jove col·lectiu Ça Marche, dirigit per Nico Jongen, va ser presentat a Hiroshima el 2016 amb la peça Ça Va. En la seva segona proposta, Ta gueule, creada en residència a la sala, la companyia es va interessar pel treball amb nens en escena. En aquest tercer espectacle, coproduït pel festival TNT, Ça Marche, continuen una investigació on els nens prendran la paraula per a comunicar al públic sobre la dificultat de deixar la llar, de créixer i d’enfrontar-se al món.
No és fàcil deixar la llar paterna. Tampoc ho és acceptar tot allò que comporta fer-se gran. Seria fantàstic poder escapar i alliberar-se d’aquest pes tan dur. Silence interroga aquest desig. Es capbussa en aquestes fantasies i en tot allò que les fa possibles. Perquè, quan el món se’ns fa inassumible, necessitem reinventar-lo, pensar-ne un altre: manejable i atractiu. Però, i si en l’intent, acabem anunciant un món pitjor que el que ja és dolent’ Quina forma poden tenir tals espais de contradicció? Hi seguim creient’ Silence sorgeix de la col·laboració amb col·lectius de Terrassa i posa al centre de la reflexió als infants, que prendran la paraula i conduiran majoritàriament l’espectacle.
Ça marche és un col·lectiu fundat el 2015, amb base a Barcelona i Brusel·les. El seu objectiu és desenvolupar peces de creació que parteixin del diàleg necessari entre teatre, performance i danza. Es tracta d’un intent de trobar una forma pròpia que parli de la nostra contemporanietat, lidiant amb les seves contradiccions irreconciliables i les seves derives. A les seves peces tracten de revisar la relació entre artesania, tècnica, ready-mades i referents populars. Pensen que només reconeixent l’actual escriptura dels cossos, gestos i discursos, referint-los com a documents vius, només així podran començar-los a estilitzar i emmarcar. Ça marche va ser fundat pel director Nico Jongen i el dramaturg Oriol López. Col·laboren freqüentment amb el coreògraf i ballarí Joaquín Collado, amb Albert Ventura, escenògraf, i amb diversos artistes plàstics i músics.