Comença el Festival Portalblau

El festival fa sonar la música de Maria Arnal i Marcel Bagés, Andrea Motis i Randy Greer, i El Pot Petit al Fòrum

Redacció.- El jaciment arqueològic grecoromà d’Empúries pren el relleu de La Mar d’en Manassa i acollirà les actuacions del Festival Portalblau del proper cap de setmana. En un espai tan únic, entorn, art i música faran possibles les nits més màgiques de l’estiu.

Dijous 5 d’agost, el Festival estrenarà un nou escenari: el Claustre del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries. En aquest indret, Cor de Teatre mostrarà mostra com estimem i com odiem, com acariciem i com agredim, com plorem i com fem festa les dones i els homes d’avui amb el cant a capella del seu espectacle Ombres i Llums. L’actuació servirà per estrenar la Variació II, en la qual les ombres que reviuen són tres dones gregues: Antígona, Cassandra i Lisístrata. Una actuació que emocionarà al públic per la seva originalitat i el seu poder visual i musical.

A partir de divendres serà el Fòrum Romà del MAC-Empúries el que s’omplirà de música amb els concerts de gran format d’aquesta 14a edició de Portalblau. Divendres 6 d’agost, Maria Arnal i Marcel Bagés presentaran en aquest escenari el seu últim disc, Clamor. Un treball que redimensiona el concepte de tradició i l’introdueix definitivament a l’endemà. Pulsió electrònica en cançons sobre els desafiaments humans i no humans d’un futur més incert que mai.

Dissabte 7 d’agost serà el torn d’Andrea Motis i Randy Greer. Motis porta al Festival Portalblau el seu nou treball A Swingin Story i convida el vocalista Randy Greer (nét de Sonny Greer, el famós bateria de Duke Ellington). Aquest serà l’únic concert que Motis faci aquest estiu amb aquest format i la primera vegada en la seva trajectòria que oferirà un duo femení-masculí, prenent Ella Fitzgerald i Louis Armstrong com a referència.

El públic familiar serà el protagonista de l’actuació d’El Pot Petit diumenge 8 d’agost. El Pot Petit en concert. és un espectacle molt festiu que combinarà la música i els titelles, amb els millors temes dels seus quatre discos. Abans, aquest dilluns ha acollit, al Jardí Clos del Pastor el concert de l’Alba Carmona, que h apresentat el seu últim disc, Canciones de Folklore.

Un festival més divers
Després de la versió reduïda de 2020, Portalblau presenta, en la seva 14a edició, un programa més ampli i variat, amb la incorporació de més disciplines artístiques i amb actuacions inèdites creades per a localitzacions específiques del festival.

Del 17 de juliol al 15 d’agost, música, dansa, poesia, presentacions i recitals ompliran diferents espais de l’Escala i Empúries: la Mar d’en Manassa, l’Alfolí de la Sal, el Cementiri Mariner (nou), el Jardí Clos del Pastor (nou), el Fòrum de la ciutat romana d’Empúries, la Muralla de la ciutat grega d’Empúries, i el Claustre del museu del MAC-Empúries.

El festival, organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM  Productions, manté el seu compromís cultural, social i mediambiental, i es consolida com a espai de trobada i d’intercanvi cultural a la Mediterrània. Prova d’això són les noves col·laboracions que ha engegat Portalblau amb dos festivals del territori, el Sismògraf d’Olot i el Mot de Girona i Olot.

L’oferta de serveis també ha fet enguany un pas endavant. Per primera vegada hi haurà un restaurant al Fòrum Romà que comptarà amb una acurada oferta gastronòmica, i el públic també ha pogut gaudir d’una zona village i d’una terrassa a la Mar d’en Massana.

Des de la presentació de la programació al mes de maig, la venda d’entrades ha estat un èxit. A dia d’avui, més de la meitat de les actuacions han esgotat les entrades.

Una vintena d’activitats fins al 15 d’agost
La propera setmana, la música continuarà sent protagonista en el Fòrum de la ciutat romana d’Empúries amb noms com Oques Grasses (13 d’agost),  Manel (14 d’agost) o Miki Núñez (15 d’agost).

Pel que fa a la dansa, a la Muralla de la ciutat grega d’Empúries es podrà gaudir del duet Cossoc (12 d’agost). Una proposta de dansa del ballarí català Magí Serra i de la ballarina eslovena Anamaria Klajnšček fruit de la col·laboració amb el Festival Sismògraf d’Olot.