Comença el rodatge del documental La ruta blava

Basada en L'obra original de Josep Maria de Sagarra

Aquest documental (2008) i un muntatge teatral homònim (2009)basats en el diari personal de L’escriptor del viatge a Tahití a finals dels anys 30, aprofundiran en L’obra i la figura de L’escriptor.
El diari que Josep Maria de Segarra va escriure durant el seu viatge a Tahití a finals dels anys 30, fugint de la Guerra Civil Espanyola i de L’Europa sacsejada pels feixismes, serà el punt de partida de dues propostes creatives ben diferents inspirades per La ruta blava: un documental televisiu (2008) i un muntatge teatral (2009), ambdues dirigides pel periodista i dramaturg Pablo Ley i el director D’escena Josep Galindo.
El documental, coproduït per Televisió de Catalunya i MoM Produccions, persegueix D’una banda traduir al llenguatge audiovisual la prosa de La ruta blava, i de L’altra fer un retrat en profunditat del seu autor i de L’Europa i la Catalunya dels anys 30 des de la talaia del 2008. L’equip de rodatge ? integrat entre D’altres pels dos directors, la realitzadora Isabel Requena i el cronista Joan de Segarra, fill del poeta – recorrerà en el decurs de setembre del 2008 els escenaris principals de La ruta blava, des de la Mediterrània a L’Atlàntic i, a través del canal de Panamà, al Pacífic: Tahití i Bora Bora (del 4 al 14 de setembre), la Martinica i Guadalupe (del 18 al 23 de setembre), i Panamà (del 25 al 28 de setembre).
El viatge que Josep Maria de Sagarra i Mercè Devesa, exiliats a París, van iniciar el 28 de desembre del 1936 des de Marsella a la recerca D’un paradís, acaba sent una fugida en un dels moments més terribles que ha travessat la història D’Espanya i D’Europa. La seva estada a les illes, lluny de ser un retrobament amb la natura i amb el bon salvatge, es converteix en un temps D’espera absurd, de desencís i de destrucció D’un mite. Una espera que, sis mesos més tard, els portarà a un retorn cap a una civilització cada cop més a prop D’enfonsar-se. L’arribada a Marsella té lloc el 20 de juliol de 1937. Al capdavall tot el viatge no ha estat altra cosa que un temps mort en un paradís perdut. Sobre aquest viatge, Josep Maria de Sagarra va escriure un diari que publicarà primer en castellà (El camino azul) el 1942 i després, pòstumament, en català, el 1964, amb el títol La ruta blava – Viatge a les mars del Sud i un llibre de poemes amb el títol Entre L’equador i els tròpics.

Etiquetes: