Comença la gira internacional de “Terra baixa (Reconstrucció d’un crim)”

Serà la primera vegada que el Teatre Nacional de Catalunya portarà a Europa un clàssic del patrimoni català, interpretat en català

Redacció.- El Teatre Nacional de Catalunya estrena a Europa Terra baixa (Reconstrucció d’un crim), el clàssic de Guimerà en una versió a càrrec de Pablo Ley i amb direcció de Carme Portaceli. L’obra es va estrenar el passat 18 de gener a la Sala Gran del TNC i després de visitar més de 15 poblacions de Catalunya, Palma de Mallorca i València, ara arriba a Europa: aquest dissabte i diumenge es podrà veure al KVS de Brussel·les, els dies 6 i 7 de juny al CDN d’Orléans, i els dies 7 i 8 de juliol, a l’Hungarian Theatre de Cluj, a Romania. Terra baixa (Reconstrucció d’un crim) és una producció pròpia del TNC i compta amb la interpretació de Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta. Durant la gira, aquest espectacle serà interpretat en català i subtitulat al francès i al flamenc.

“El TNC surt de gira” és un projecte conjunt entre el TNC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a aquesta iniciativa, el TNC pot girar produccions pròpies arreu del territori (territoris tant de parla catalana com internacionals) i, així, fer arribar el teatre a nous públics i contribuir a la descentralització de la cultura. Amb aquesta gira internacional serà la primera vegada que el Teatre Nacional de Catalunya portarà a Europa un clàssic del patrimoni català i interpretat en català.

 

Una mirada del segle XXI al gran clàssic del teatre català

Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i en un thriller magnífic sobre la lluita de classes. Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. En Manelic ha matat en Sebastià per alliberar la Marta (i a ell mateix).

Una mirada contemporània i trepidant que llisca del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió. Una història d’intriga i revolta que us deixarà enganxats a la cadira.

Etiquetes:
,