La commemoració de Pompeu Fabra continua aquest estiu amb una vintena d'actes

Catorze municipis acolliran l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”

Redacció.-Durant els mesos de juliol, agost i setembre s’organitzen diferents actes als municipis catalans en el marc de la commemoració de l’Any Fabra, que impulsa el Departament de Cultura mitjançant la Direcció General de Política Lingüística. Es tracta de poblacions que durant l’estiu reben visitants, sobretot de turisme interior, la qual cosa contribueix a la divulgació de la vida i l’obra fabrianes durant la commemoració dels 150 anys del seu naixement i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. Els actes s’han organitzat coordinadament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.
L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” fa ruta estiuenca. Tortosa l’acull dues vegades: a la Biblioteca Marcel·lí Domingo i als Serveis Territorials de Cultura; la Seu d’Urgell, a la Biblioteca Sant Agustí; l’Arboç, a la Biblioteca Municipal; Cabrera de Mar, a la Biblioteca Ilturo; Pineda de Mar, a la Biblioteca Serra i Moret; Cunit, a la Biblioteca Municipal Marta Mata; Alcoletge, al Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró; Malgrat de Mar, a la Biblioteca la Cooperativa; Tarragona, a les dependències del Centre de Normalització Lingüística; Palau-solità i Plegamans, a la Masia de Can Cortès; Balaguer, a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament; Campredó, a la biblioteca Manuel Pérez Bonfill, i Vilassar de Mar, a la Biblioteca Ernest Lluch. Aquestes exposicions serveixen com a reclam estival per aprofundir en la vida i l’obra del “seny ordenador de la llengua catalana”.
A més, aquesta mateixa exposició també es podrà veure tot l’estiu, fins al 30 de setembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), al carrer del Carme, 47, de Barcelona. Aquesta mostra se suma a la de “Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans” que exposarà els materials dels treballs lexicogràfics de Fabra i els documents del seu arxiu mentre va ser president de l’IEC. A Barcelona, també es podrà visitar l’exposició fins al 21 de setembre a la delegació de Gràcia Sarrià-Sant Gervasi del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Tres conferències faran un apropament a la figura del Mestre, des de perspectives diverses. Jordi Manent descriu dues vessants importants de Fabra: el “lingüista excepcional i el personatge cívic”, el 7 de setembre a Balaguer i el 13 de setembre a Vilassar de Mar, i M. Rosa Lloret “descobreix el mestre Fabra, vist pels seus alumnes”, el 20 de setembre a Tremp.
D’altra banda, Palau-solità i Plegamans i Tordera gaudiran al setembre de la interpretació de l’actor i guionista Òscar Intente, que dona vida a pensaments i reflexions al voltant del llegat de Fabra, en el monòleg que porta el títol de “Pompeu Fabra: jugada mestra!”. Aquest monòleg ja es va poder veure a Cabrera de Mar el juliol.
Coincidint amb l’increment del temps lliure durant l’estiu, la Direcció General de Política Lingüística ha publicat tres quaderns de passatemps que tenen com a tema la vida i l’obra de Pompeu Fabra. A través de cercadors de paraules, mots encreuats, sopes de lletres o jocs del penjat, es fa un apropament lúdic a Fabra. La proposta es presenta en tres graus de dificultat, segons el coneixement de Fabra, i inclou els solucionaris corresponents.
 
El fruit del treball en xarxa
L’esforç transversal de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, a través dels centres de normalització lingüística de Lleida, Tarragona, el Maresme, Sabadell i les Terres de l’Ebre, han fet possible mantenir l’activitat fabriana durant els mesos d’estiu. Ha estat clau també la col·laboració de biblioteques i ajuntaments que hi han contribuït amb espais propis i suport organitzatiu.
Centenars d’activitats
Des de la inauguració de l’Any Fabra al febrer a Badalona, s’han programat més de 400 activitats acadèmiques i divulgatives a tot Catalunya per difondre la figura i obra del lingüista. S’han organitzat més de 60 conferències, amb ponents de relleu com Quim Torra, Jordi Ginebra, Joan Costa, Jordi Ginebra, Rosa Lloret, Jordi Manent, Mònica Montserrat, Josep Murgades, Neus Nogué,  David Paloma, Mila Segarra, Genís Sinca i Sílvia Soler. L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” ha fet itinerància en més de 80 indrets d’una cinquantena de municipis i el monòleg teatralitzat “Pompeu Fabra. Jugada mestra!” s’ha representant a unes 30 sales de tot Catalunya. Són algunes de les activitats commemoratives de l’Any Fabra, que també inclouen col·loquis, rutes, concursos, publicacions i tot tipus de propostes, i que han comptat amb la col·laboració institucional d’ajuntaments, associacions, universitats i entitats.