
28 gen. 2017 Compte enrere per la gran nit del cinema català
32 produccions opten als premis de l’Acadèmia
Redacció.- La gala de lliurament dels IX Premis Gaudí, una producció de l’Acadèmia del Cinema Català, Santa Mandra Produccions i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), reconeixerà aquest diumenge, 29 de gener, les millors produccions cinematogràfiques de l’any 2016 en 22 categories. La gala, amb prop de 2.000 convidats, es podrà veure en directe i en prime time a TV3, després del Telenotícies Vespre (21.45 hores), amb els comentaris d’Àlex Gorina i Ismael Martín pels telespectadors.
La cerimònia, conduïda per l’actor Bruno Oro i dirigida pel membre de l’Acadèmia Lluís Danés, també serà retransmesa en directe per Catalunya Ràdio, amb un programa especial conduït per Roger de Gràcia i Geni Lozano, amb les intervencions de Pep Vila i Marc Ruiz. L’emissora pública iniciarà aquesta programació especial a les 21.30 hores, amb els testimonis dels nominats, i continuarà després de la cerimònia per recollir les valoracions dels organitzadors i els guanyadors.
Tanmateix, la gala es podrà seguir en streaming als webs de TV3, La Vanguardia, Ara i Vilaweb. Els espectadors també podran recuperar-la íntegrament l’endemà, dilluns 30 de gener, en l’emissió en diferit que en farà BTV a les 22h.
Enguany l’Acadèmia del Cinema Català ha signat un acord amb la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) per fer accessible la gala a les persones amb deficiències auditives que assisteixin a la cerimònia a l’Auditori del Fòrum adaptant l’espai amb un anell magnètic per a usuaris de pròtesis auditives (audiòfons i/o implants).
Pels acadèmics i els lliuradors de premis, la gala comença amb els preparatius que estan fent els dies abans de la cerimònia, amb la visita a showrooms i dissenyadors que col·laboren en el vestuari de la gran nit del cinema català, però sobretot el matí de diumenge quan van als salons de L’Oréal Professionnel i de Cazcarra Ten Image a pentinar-se i maquillar-se per la gran festa del cinema.
Una gala plena de sorpreses
La gala, amb una durada prevista de 130 minuts i només dues pauses publicitàries, s’inicia amb un gran numero musical, coreografiat per Montse Colomé, on participen Bruno Oro, Clara Segura, Vicky Luengo, Miranda Gas, Ferran Rañé, Lluïsa Castell, Aina Clotet, Roger Pera, Maria Molins i Cristina Brondo.
Ambientada en un cinema antic que duu l’inconfusible segell Danés, la gala girarà entorn de la situació d’un sector que ressorgeix de les cendres i tindrà moments per a l’humor, la ironia, l’homenatge i les sorpreses. L’escenografia, construïda als tallers Castells de Cardedeu, ens trasllada al cinema Paradiso dels Gaudí. Amb la realització de Xavier Garassa i guió a càrrec de Pau Escribano i Oriol Jara, Bruno Oro farà de mestre de cerimònies en un programa ple de rostres populars com Vicky Luengo, Marcel Borràs, Flora Saura, Joan Dausà, Roger Casamajor, Cristina Brondo, Aina Clotet, Peter Vives, Melina Matthews, Dafnis Balduz, David Verdaguer, Sílvia Abril, Juan Antonio Bayona, Belén Fabra, Sílvia Bel, Joaquim Oristrell, Pere Arquillué, Núria Prims, Alexandra Jiménez, Àlex Brendemühl, Sergi López o Judit Mascó. Tots ells tindran la valuosa missió de lliurar un Gaudí en les diferents categories.
Lluís Danés ha concebut una gala plenament cinematogràfica on la pantalla que s’amaga darrera d’unes cortines de vellut ofereix tant les imatges de les 4 pel·lícules nominades en cada categoria com uns vídeos realitzats per l’equip de Santa Mandra amb guió del tàndem Escribano-Jara. Filmets divertits, punyents i originals, que presenten situacions quotidianes al voltant del cinema català, els espectadors o la situació laboral dels professionals del cinema. El passat i el present del nostre cinema convergeixen en un resum de tot el que hem estat i el que som avui en dia. Amb l’afany de valorar el que hem fet fins ara i de fer palès al públic que el nostre cinema forma part de les seves vides. L’humor és el recurs per satiritzar els temes importants que afecten a la indústria cinematogràfica local. La implicació dels actors i l’equip del programa als vídeos satírics que s’aniran intercalant al llarg de la gala ha estat clau: descobrirem quin és l’actor català que clava la imitació de Dalí i sabrem si Bruno Oro aconsegueix de franc i a canvi de visibilitat les seves reparacions domèstiques. Tot això sota l’atenta mirada dels comentaristes de la gala encarregats d’avaluar la feina del presentador d’enguany: Àngel Llàcer, Clara Segura i Quim Masferrer,
A més dels vídeos, enguany la música té un protagonisme especial. Sota la direcció musical de Xavi Lloses, el Brossa Quartet de corda, format per Aleix Puig Caminal, violí, Pere Bartolomé Valls, violí, Imma Lluch Revert, viola i Quico Pugès Suàrez, violoncel, serà present a l’escenari tota la vetllada en forma de fil conductor musical per marcar el ritme i acompanyar als lliuradors de premis i els guanyadors. A més, la gala inclou actuacions dels grans noms de l’escena catalana, com Els Amics de les Arts —que tocaran per primera vegada en directe el tema ‘El seu gran hit‘, un avançament del seu pròxim àlbum ‘Un estrany poder’, que sortirà a la venda el 24 de febrer—. Sopa de Cabra, representada per Josep Thió i Gerard Quintana interpretant el cinematogràfic tema ‘El far del Sud’, Marina Rossell i Àngels Gonyalons també posaran la seva veu al servei dels moments més emotius de la gala.
La catifa vermella dels Gaudí
L’arribada dels convidats a l’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona podrà seguir-se amb un programa especial de TV3, “Catifa vermella”, conduit per Ana Boadas i Marc Giró, que arrencarà a les 20.20h fins a les 20.50h. Des de la Plaça de Leonardo da Vinci del Fòrum, presidida pel Gaudí gegant de 6 metres que normalment viu a Torrelavit al celler de Jean Leon, Marc Giró narrarà l’arribada dels convidats i els nominats a la gala, descotxant dels BMW, vehicle oficial dels IX Premis Gaudí. Ana Boadas, des del set de TV3 a la catifa vermella, entrevistarà al presentador de la gala, Bruno Oro, moments abans de convertir-se en el mestre de cerimònies i recollirà el testimoni en directe dels protagonistes de la catifa vermella. També entrevistarà representants de la 080 Barcelona Fashion o del Col·legi oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) que cedeixen vestits i joies als lliuradors dels Gaudí.
Desfilaran pels més de 20 metres de photocall nominats i nominades, autoritats i convidats a la gran nit del cinema català. L’Auditori del Fòrum del CCIB, seu dels Premis Gaudí des de la passada edició, i estret col·laborador de l’Acadèmia, rebrà prop de 2.000 convidats.
Passaran per la catifa vermella tots els directors nominats: Albert Serra per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV); Juan Antonio Bayona, per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure); Isaki Lacuesta i Isa Campo, per La propera pell i Marc Crehuet per El rei borni. Lacuesta, Campo i Crehuet, també estan nominats a millor guió, categoria en la qual competeixen amb Carles Torras i Martín Bacigalupo per Callback i Marcel Barrena per 100 metros. També ho faran les directores de Les amigues de l’Àgata (Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen) i de Tots els camins de Déu (Gemma Ferraté), així com els directors de 100 metros (Marcel Barrena) i Callback (Carles Torras).
Les quatre actrius nominades a millor protagonista femenina seran presents a la cerimònia: Betsy Túrnez i Ruth Llopis per El rei borni, Emma Suárez per La propera pell i Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa. Tres de les quatre nominades a millor actriu secundària seran a la gala: Alexandra Jiménez i Clara Segura per 100 metros i Greta Fernández per La propera pell.
No faltaran els actors nominats a millor protagonista m
asculí – Alain Hernández i Miki Esparbé per El rei borni, Àlex Monner per La propera pell i Eduard Fernández per El hombre de las mil caras – ni els que opten al Gaudí al millor actor secundari – Sergi López per La propera pell, Bruno Bergonzini, David Verdaguer i Karra Elejalde per 100 metros.
En el capítol institucional, han confirmat la seva assistència, entre d’altres, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i Juanjo Puigcorbé, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona.
Després del lliurament dels guardons, passada la mitjanit se servirà un refrigeri al vestíbul del CCIB per gentilesa dels nombrosos col·laboradors de l’Acadèmia com Damm, Dos Déus, Farga, La Fábrica, Fuji, Gramona, Jean Leon, Jägermeister, Ginraw, Pastisseria Canal, Croqueta y Presumida, Rocambolesc, Shôko, The Milk & Coffee, Green Shots, Llonganissa de Vic, Cadí, IGP Pa de Pagès, Oleum flumen, Caviaroli, Frit Ravich, Çukor, Avellana de Reus, Xocolates Valor i Mistinguett. Es brindarà pel cinema català amb l’acompanyament musical de DJ Pater. Els convidats més noctàmbuls podran seguir comentant la jugada a la discoteca Shôko del Maremagnum, un cop el CCIB tanqui les seves portes.
I el Gaudí és per…
32 produccions de les 74 inscrites enguany han estat nominades en alguna de les 22 categories dels Premis Gaudí. El rei borni, La propera pell, Les amigues de l’Àgata i Tots els camins de Déu opten al Gaudí a la millor pel·lícula. 100 metros, A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), Callback i La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV) ho fan en la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana. El Gaudí a millor direcció es decidirà entre Albert Serra, Isaki Lacuesta i Isa Campo, Juan Antonio Bayona i Marc Crehuet. La propera pell, 100 metros i Un monstre em ve a veure encapçalen el rànquing de les nominacions als premis del cinema català.
Després del parlament de la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, l’actor, director i gestor teatral Josep Maria Pou rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2017 per la seva trajectòria i mig segle d’ofici als escenaris i la pantalla. Fins avui, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015) i Rosa Maria Sardà (2016).
Dimarts 31 de gener, Josep Maria Pou serà homenatjat a la Filmoteca de Catalunya, amb la projecció d’un film estretament lligat a la seva trajectòria: 42nd street (El carrer 42), la primera pel·lícula que Busby Berkeley va coreografiar per a la Warner Bros. L’èxit va ser tan gran que 42nd Street va esdevenir el puntal sobre el qual es va basar tot el gènere musical en aquesta dècada. El film també va donar títol al programa radiofònic de RNE dedicat al musical que Josep Maria Pou, grandíssim afeccionat al gènere, va presentar, juntament amb Concha Barral, durant quinze anys. La sessió anirà precedida d’un diàleg entre l’actor i Esteve Riambau, director de la Filmoteca.
El guardó dels Premis Gaudí és una creació de Montse Ribé i David Martí. Està inspirat en les xemeneies de La Pedrera. És de bronze i pesa tres quilos. Per a la IX edició dels Premis Gaudí es produeixen 26 trofeus als tallers Mibrosa de Barcelona.
L’Acadèmia del Cinema Català es va fundar el 2008 amb la finalitat d’atorgar els Premis Gaudí, que varen prendre el relleu dels Premis Barcelona, impulsats i organitzats pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya.