El concert dels 25 anys de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries inaugura el Festival Tradicionàrius

Els actes inaugurals començaran a les 20.00 h amb la presentació de l'exposició "Peret Blanc de Beget" produïda pels festivals Càntut i Ésdansa

Redacció.- El Festival Tradicionàrius engega aquest divendres 12 de gener amb tres activitats destacades. La primera, que tindrà lloc a les 20.00 h al Centre Artesà Tradicionàrius, serà la inauguració de l’exposició Peret Blanc de Beget a càrrec dels comissaris Pep Garcia i Albert Massip. Una exposició al voltant de Pere Sala (1917-1993), considerat l’últim músic sense solfa del país, el més virtuós i representatiu. El seu repertori era una barreja de temes apresos per tradició dels més vells i d’altres més moderns que memoritzaven de les orquestres de ball o del gramòfon i ràdio més propers. Aquesta exposició pretén reivindicar aquests agents cabdals per la dinamització cultural de pobles i veïnats fins als darrers anys del segle XX. L’exposició és una producció d’Ésdansa i Càntut.
A les 22.00 h, i com cada any, el grup de percussió resident al CAT, Kabum, i el grup de grallers, Col·lectiu Guirigrall, donaran el tret de sortida del Festival Tradicionàrius amb una cercavila de la Plaça de la Vila al CAT acompanyats de públic i autoritats.
I, per tancar la nit, celebrarem amb un concert commemoratiu els 25 anys de carrera musical del mític grup de les Terres de l’Ebre, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El títol de l’espectacle, 25 anys al 4L, al·ludeix a la seva mítica furgoneta. El concert servirà per recordar tota una trajectòria de creació contemporània arrelada a la tradició, amb molts espais per a l’humor i també per a la crítica. Una trajectòria que ha estat mereixedora d’11 premis Enderrock, el Premi Nacional de Cultura i el Premi Joan Amades; 13 treballs discogràfics i prop de 2000 concerts arreu de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Baix Aragó, el Rosselló i ciutats com Paris, Madrid, Brussel·les, Bilbao i Saragossa.