Concert d’homenatge a Joan Lamote de Grignon a Girona, un acte de justícia

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Joan Lamote de Grignon, el proper dissabte 2 de desembre es celebrarà a l’Auditori de la Mercè de Girona un concert de lied per a cant i piano

Redacció.-Dissabte 2 de desembre se celebra a l’Auditori de la Mercè de Girona un concert de lied per a cant i piano, amb motiu del 150è aniversari del naixement del músic català, Joan Lamote de Grignon (1872-1949). L’acte organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i la família del músic, tindrà lloc a l’Auditori de la Mercè a les 18.00 hores. En el concert es lliurarà un opuscle-programa amb les lletres de les cançons i fotografies històriques dels mestres Joan i Ricard Lamote de Grignon.

El concert comptarà amb la veu de la Soprano, Olga Miracle acompanyada al piano per Maria-Neus Devesa. S’interpretaran les Violetes, 12 cançons de primavera de Joan Lamote de Grignon, obra de referència d’aquest gran mestre català. A més, s’està preparant l’edició revisada i actualitzada d’aquesta obra, que es publicarà properament. El concert vol posar en valor el lied català, un tipus de música que ens permet conèixer els poemes dels grans escriptors catalans, acompanyats de la música dels nostres compositors de prestigi.

 

Qui era Joan Lamote de Grignon?

Lamote de Grignon, igual com el seu coetani i amic Pau Casals o com Anselm Clavé, van dedicar la seva vida a fomentar l’accés de les classes populars a la gran música i a fer-la arribar a tots els racons. Si Clavé ho va fer amb el cant coral, tant Lamote com Casals ho van fer amb la música simfònica, i als dos els unia una estreta relació d’amistat i respecte. Joan Lamote de Grignon va impulsar els concerts simfònics populars des de l’any 1929 fins al final de la guerra, una iniciativa que va gaudir de molt d’èxit.

Els actes d’homenatge a Joan Lamote de Grignon continuaran el 2024 on a més se sumarà el reconeixement al seu fill, Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), qui també va ser compositor i director d’orquestra, i se celebraran 125 anys del seu naixement. Amb Lamote, tant amb en Joan com amb el seu fill Ricard, el país té un gran deute de reconeixement de la seva excelsa obra i de les seves composicions. En el cas d’en Joan destaca la seva tasca com a director i fundador de reconegudes formacions musicals. Va fundar l’Orquestra Simfònica de Barcelona (1910-1924), va ser director del Conservatori Superior del Liceu i director de la Banda Municipal de Barcelona (1914-1939), que va convertir en un instrument de difusió del nostre patrimoni musical.

Joan Lamote de Grignon va contraure matrimoni amb Florentina Ribas i Mallol, nascuda a Girona i Ricard Lamote de Grignon es va casar, anys després, el 1925, amb Montserrat Coll i Oriol, de família originària de El Mallol, a Girona. Els llaços familiars doncs dels mestres Lamote amb Girona eren estrets i van influir en el nomenament de Ricard Lamote de Grignon com a director de l’Orquestra Simfònica de Girona (1932-1936).

Joan i Ricard Lamote de Grignon van ser represaliats pel règim i destituïts com a director i sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona a l’inici de la dictadura i, després d’uns anys d’ostracisme, es van exiliar a València el 1943, on Joan Lamote va ser contractat per fundar l’Orquestra Municipal de València, acompanyat del seu fill Ricard com a sotsdirector. Joan Lamote va dirigir aquesta institució fins a la seva tornada a Barcelona el 1947, on va morir el 1949.

 

L’AMIC, entitat compromesa amb la cultura

No és habitual que una entitat com l’AMIC (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació), referent de la premsa de proximitat als territoris de parla catalana, recolzi una activitat musical com són aquests concerts d’homenatge al compositor i director català Joan Lamote de Grignon i al seu fill Ricard. Però en el ADN de l’associació hi ha la proximitat, la promoció de la cultura que es fa en pobles i ciutats de la nostra geografia.

L’AMIC representa a més de cinc-centes trenta publicacions en paper i mitjans digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 navegadors únics mensuals.