Constel·lació Comelade, tindrà la seva estrena mundial al DocsBarcelona 202

La pel·lícula dirigida per Luis Ortas Pau explora l’art polièdric, avantguardista i sempre inquiet de Pascal Comelade a través de converses amb ell i les personalitats amb qui ha col·laborat habitualment

Redacció.- Constel·lació Comelade, el nou documental de Luis Ortas Pau sobre un dels músics més estimulants i heterodoxos de l’actualitat, tindrà la seva estrena mundial al proper DocsBarcelona, que se celebra del 19 al 31 de maig a través de la plataforma Filmin.
El nou film de Luis Ortas Pau se submergeix en l’univers artístic, tant ric com extens, de Pascal Comelade. A través de l’enregistrament de concerts i intervencions artístiques, d’entrevistes al mateix Comelade, així com de converses amb creadors de diferents àmbits amb els quals ha treballat —Miquel Barceló, Pau Ribas, el recentment guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Enric Casasses, Jaume Sisa, Max, Hervé di Rosa, Pep Pascual, Sammy Surfer…—, el film va revelant totes les dimensions creatives i la rellevància artística del prolífic músic de la Catalunya Nord, autor de més de 70 àlbums —el darrer, Deviantionist Muzak, es va publicar l’octubre de 2019— i de bandes sonores de pel·lícules com Cravan vs Cravan, d’Isaki Lacuesta, o María y yo, i d’espectacles de teatre i dansa. Tanmateix, el documental es fixa, també, en l’obra visual de Comelade, les connexions entre disciplines artístiques i les idees i conceptes que l’impulsen creativament.
Constel·lació Comelade, dirigida per Luis Ortas Pau, està escrita per ell mateix juntament amb Anne-Laure de Franssu, i és una coproducció balear, catalana i francesa, amb les companyies Cinètica Produccions, IB3, 24 Images, France Télévisions, Les Films de la Boussole i Mallerich Films Paco Poch amb la col·laboració de TV3 i el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Le Centre Nationale du Cinéma et l’Image Animée i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). La seva estrena al certamen barceloní, a la secció de sessions especials (es podrà veure a filmin.es entre els dies 23 i 26 de maig), dóna el tret de sortida al circuit de festivals.
Endinsant-se en la constel·lació artística de Pascal Comelade
A la cruïlla de nombrosos mons musicals i culturals, les composicions de Pascal Comelade formen un conjunt irreductible i prolífer. Des de fa més de quaranta anys, actua arreu del món, però les seves arrels se situen entre el nord i el sud de la frontera catalana. Per a dibuixar els contorns de la seva galàxia instrumental, Constel·lació Comelade proposa una travessia pel seu territori d’origen, on viu i on actua sovint amb alguns dels seus amics, artistes plàstics i músics. Com en un calidoscopi, cada un d’ells envia el reflex de la seva pròpia experiència amb en Pascal i revela aquest llenguatge seu tan singular, en constant procés de construcció.
Pascal Comelade, heterodox i inconformista
Nascut a Montpeller el 1955, l’interès de Comelade per la música, el cinema i l’art va sorgir gràcies a un entorn familiar culturalment actiu i inquiet. Format com a músic autodidacta, i després de passar la seva infantesa i joventut entre la seva ciutat de naixement, Perpinyà i Vernet-les-Bains, va instal·lar-se a Barcelona, on travar amistat amb personalitats com Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Enric Casasses, Max o Toti Soler, establint sinergies creatives amb molts d’ells i propiciant espectacles que creuen música amb dibuix, pintura o poesia. A nivell internacional, ha col·laborat amb artistes com Robert Wyatt o PJ Harvey. Comelade ha publicat desenes d’àlbums, entre obres d’estudi i directes, on explora estils, gèneres i combinacions instrumentals. També té una extensa obra com a artista visual, i el 2010 va exposar-la al Museu d’Art Modern de la seva ciutat de residència actual, Céret.
Un film de Luis Ortas Pau
“La música de Pascal Comelade sempre m’ha acompanyat”, afirma Luis Ortas, director, coguionista i coproductor del documental. Malgrat que té una filmografia molt nodrida i connectada amb la seva illa, Mallorca —amb documentals com Mar de fang, sobre Miquel Barceló, Amour de vivre, sobre Albert Camus, o La pintora sense rostre, sobre Pilar Montaner—, Constel·lació Comelade té un component altament personal per Ortas, i és que es tracta del retrat d’un referent artístic que ha influït al cineasta des de la seva adolescència: “fer aquesta pel·lícula és alhora una manera de tornar a visitar una part del meu propi univers, però és sobretot una manera de donar a conèixer la seva «galàxia instrumental» de forma viva i en tota la seva dimensió humana i sensible.”