Continua el cicle Acords d'Estiu a Pineda de Mar

El quart lliurament és un concert de l'Orquestra Àrab de Barcelona

El Pati de Can Comas de Pineda de Mar serà l’escenari aquesta nit (22 hores) d’un nou lliurament del cicle Acords d’Estiu. L’Orquestra Àrab de Barcelona (OAB) hi presenta el seu espectacle Maktub.

Enmig d’una ciutat babilònica on els idiomes, els sabors i els sentits s’entremesclen, neix L’Orquestra Àrab de Barcelona. No podem parlar de mestissatge, encara que potser sí d’integració, ja que aquests músics àrabs, en la formació dels quals també hi participen tres catalans i, de tant en tant, el ?monstre? cubà de la fusió Omar Sosa, en la primera cançó del seu primer disc ?Báraka? canten ?Dolça Catalunya, pàtria del meu cor?. Frase encaixada en una estrofa gairebé àrab al cent per cent. Probablement per fer aquestes picades d’ullet al català han aconseguit fer-se un buit molt important dintre de l’estricta programació de L’Auditori.

Però no és sinó per la qualitat de la seva música i la seva posada en escena que L’Orquestra Àrab de Barcelona es fa escoltar aquí i on actua. L’OAB va néixer fa quatre anys i mig per iniciativa de quatre marroquins liderats per Mohamed Soulimane, director musical de la banda, i va tenir des del principi una aposta temàtica: ?La nostra música és una eina important per explicar la nostra cultura en un moment delicat políticament, en el qual l’Islam s’identifica amb terrorisme, violència i radicalitat. Per a nosaltres és just el contrari i això és el que intentem transmetre amb els nostres ritmes, lletres i música?.

Per a Soulimane, principal portaveu d’aquesta consolidada formació, L’OAB té, a més d’un fi musical, educar, difondre i ser un portaveu de punts àrabs que no tenen veu. Gairebé diríem que practiquen una funció social i, per això, una miqueta contradictòriament, s’han fet respectar per les institucions. Podria dir-se que L’Orquestra Àrab de Barcelona és un exemple de civisme i integració. També de mestissatge i de fusió perquè, no ho oblidem, estem parlant de músics consagrats, que ens proposen un treball molt elaborat, carregat de sabors, paraules i sentits àrabs.

Etiquetes: