Contraetiqueta, un pas amb valor

Neix una associació que busca facilitar el diàleg entre les botigues de vins i el propi sector

El conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, va presidir ahir la presentació de Contraetiqueta, Enoteques Associades de Catalunya. Es tracta D’una associació que neix amb L’objectiu principal de facilitar el diàleg entre les botigues de vins i el propi sector, així com per dinamitzar i professionalitzar els punts de venda. Durant la presentació van intervenir, a més del conseller, el president de Contraetiqueta, Àlex Illa; el secretari general de la Federació Espanyola del Vi, Pau Roca; el  secretari general de FIVIN, Domingo Valiente, i el director general de L’INCAVI.

El conseller Pelegrí va valorar positivament la posada en marxa de Contraetiqueta, perquè considera que la nova associació, que gaudeix D’una àmplia representació en el territori català, contribueix perfectament a augmentar la unitat del sector vitivinícola català, la qual cosa incrementa la seva fortalesa i és beneficiós per a tothom. El màxim responsable d’Agricultura va dir també que la creació de Contraetiqueta té L’objectiu de vendre més, ?la qual cosa és legítima i necessària en aquests moments’. Amb això és reforça el sector i es dóna un valor afegit al consumidor, que té a L’abast un producte D’una excel·lent qualitat. Pelegrí va subratllar que el vi i el cava de Catalunya tenen un valor social innegable i que amb Contraetiqueta es vol posar a L’abast del consumidor tota la informació sobre el producte, la qual cosa és molt important per generar confiança entre el venedor i el client.

El conseller va manifestar també que els productes vitivinícoles catalans constitueixen una gran riquesa per al nostre país, i que el vi i el cava són elements destacats de la dieta Mediterrània, patrimoni immaterial de la humanitat. Finalment, Pelegrí va afirmar que és necessari actuar en dues línies concretes: el patriotisme alimentari, amb el consum de productes propis, i la internacionalització de la nostra producció, per tal de poder exportar més.
 
Contraetiqueta, amb prop D’unes 65 botigues de vi adherides, pertanyents a unes trenta empreses, és una associació sense ànim de lucre que neix per agrupar el comerç especialitzat de vins. El seu objectiu és facilitar la interlocució de les botigues amb el propi sector vinícola i fer possible que elaboradors, administració, patronals, associacions i també gremis externs al sector puguin establir taules de diàleg per tirar endavant projectes comuns.
 
L’associació neix oberta a L’adhesió de totes aquelles botigues que compleixin amb els requisits establerts als seus estatuts, és a dir, que siguin establiments dedicats majoritàriament a vendre vins de manera professional, que siguin multimarca i que tinguin un mínim de referències totals i un mínim de catalanes. El full de ruta de Contraetiqueta preveu sis accions anuals que ajudin a promocionar els seus establiments, de manera que els punts de venda esdevinguin més dinàmics i professionals, i per tant es defensin millor davant la competència i facin front als nous formats i models de negoci.

La nova xarxa també donarà cobertura legal i jurídica als seus associats a través de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC). Un altre dels eixos fonamentals serà un programa de formació anual, tant amb L’organització de cursos i jornades pròpies com amb el servei de formació de la CCC. D’altra banda, durant la presentació de Contraetiqueta ha tingut lloc la signatura del conveni europeu ?Wine in Moderation? amb la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN).