Les coreògrafes Aina Alegre i Raquel Gualtero presenten a Hiroshima els seus altres jo

LA NUIT, NOS AUTRES s'estrenarà a Hiroshima després de dues setmanes de residència a la sala

Redacció.- D’una banda, la sala Hiroshima acollirà l’estrena del nou espectacle d’una de les seves artistes associades, Aina Alegre. LA NUIT, NOS AUTRES, es podrà veure el divendres 15, el dissabte 16 i el diumenge 17 de març, després de dues setmanes en residència a la sala. És una coproducció de la sala Hiroshima amb “dansa. Quinzena Metropolitana” i altres coproductors internacionals.
D’altra banda, Raquel Gualtero torna a la sala Hiroshima el divendres 29 i el dissabte 30 de març, per estrenar la seva peça Amaro. La coreògrafa, que ja va estar programada a la sala amb Brut, proposa ara amb una peça que pren com a punt de partida la idea d’èxtasi i catarsi col·lectiva.
El cap de setmana del 15, 16 i 17 de març, la coreògrafa catalana afincada en París Aina Alegre, artista associada de la sala Hiroshima, estrenarà el seu nou espectacle LA NUIT, NOS AUTRES, coproduït per Hiroshima i que forma part de la Selecció Hiroshima per a “dansa. Quinzena Metropolitana”.
Hiroshima aposta una vegada més per Aina Alegre, una de les coreògrafes emergents més estimulants del moment. Alegre ja va presentar a la sala el seu solo No se trata de un desnudo mitológico, i la seva primera peça de grup, Le jour de la bête, on cinc intèrprets oferien un ritual festiu inspirat en els gestos i en els espais simbòlics de les festes populars de Catalunya, tot preguntant-se pels mecanismes que fem servir per reunir-nos i celebrar, construïnt una energia col·lectiva i una identitat comuna. Gràcies a la col·laboració amb “dansa. Quinzena Metropolitana”, aquest any, Hiroshima coprodueix, amb importants socis francesos com L’Atelier de Paris o Les Ballets de Loraine, LA NUIT, NOS AUTRES, una proposta que segueix preguntant-se com celebrar.
Si bé a Le jour de la bête la pregunta anava dirigida al grup, a LA NUIT, NOS AUTRES la coreògrafa se centra en l’autocelebració i posa en joc la noció d’identitat, explorant el retrat com un lloc orgànic i ambigu, un lloc en moviment, canviant i aliè a un mateix. A un escenari nocturn, tres artistes viuen tres viatges físics, que de vegades es fonen i de vegades es multipliquen, per teixir tres retrats en forma de “tríptic”. Cada viatge és una experiència gestual i plàstica al voltant de la representació, la figuració i la metamorfosi d’un mateix per transformar-se en “un altre”, per canviar de forma, naturalesa o estructura. La nit els permet imaginar-se de manera diferent, ficcionalitzar-se, manipulant diversos materials per disfressar-se i emmascarar el cos.
LA NUIT, NOS AUTRES s’estrenarà a Hiroshima després de dues setmanes de residència a la sala, en el marc de la Selecció Hiroshima per a “dansa. Quinzena Metropolitana”. Amb aquest projecte Aina Alegre ha estat seleccionada per ser una de les quatre artistes que mostraran el seu treball a tots els Centres Nacionals Coreogràfics de França.
Ballarina, coreògrafa i performer, Aina Alegre és una creadora interessada en la intersecció de diferents disciplines artístiques. Per a ella, la coreografia és un espai per reinventar el cos i la dansa, a partir d’un treball que es nodreix de matèries plàstiques, sonores i cinematogràfiques. Nascuda a Vilafranca del Penedés, però afincada a París, la sala Hiroshima l’ha triat com artista associada, continuant amb la seva aposta pel seu treball.
El divendres 29 i el dissabte 30 de març, la coreògrafa catalana Raquel Gualtero torna a la sala Hiroshima per estrenar la seva peça Amaro, que també forma part de la Selecció Hiroshima per a “dansa. Quinzena Metropolitana”.
Raquel Gualtero va presentar a Hiroshima fa dos anys amb el seu solo Brut, que va destacar per un treball coreogràfic depurat acompanyat d’una impressionant posada en escena. Continuació de Brut, Amaro vol posar de manifest la falsedat de les aparences. Res és el que sembla, ens diu l’espectacle, tot canvia i, per tant, tot està en contínua transformació. Aquí resideix el moviment, la vida. Raquel Gualtero s’ha acompanyat d’artistes com Sònia Gómez, Rodrigo Rammsy, Amaranta Velarde, Pere Jou i Txiqui Berraondo per donar forma a la seva nova recerca coreogràfica.
Raquel Gualtero ha treballat com a ballarina amb Àlex Rigola, Sònia Gómez, Pere Faura, Romeo Castelluci, Scottish Dance Theatre, Fabulous Beast, Àngels Margarit i Lipi Hernández, entre d’altres companyies i professionals. Com a creadora, va debutar l’any 2005 amb Blanco, que va formar part del reconegut ITs Festival Amsterdam. Persona, guanya el premi Injuve 2011 a la creació jove, Brut, Nuà i Amaro completen la seva trajectòria com a coreògrafa.