Creadors emergents i teatre necessari a la nova programació del Teatre Eòlia

El Monday Monday de la temporada passada ha donat ja els seus fruits en forma d’espectacle: Nine

Redacció.- L’equip del Teatre Eòlia obre les portes en aquesta segona temporada de programació estable (i la primera sencera) satisfets de l’experiència del 2015-2016 (amb Ragazzo o La maternitat d’Elna) i fidels a la seva línia artística, que es basa en difondre propostes de creadors emergents i treballar el Teatre Necessari. Així, els continguts que es veuran a l’espai del carrer Bailèn giraran al voltant del teatre documental i de fets sovint silenciats, ja siguin d’actualitat o relacionats amb la memòria i la història.

Una declaració d’intencions que enceta la tardor amb la Mostra de Creadors Emergents aquest mes de setembre. Els tres espectacles que hi participen són La mort no truca (del 16 a 18 de setembre), on un escriptor en crisi ha d’enfrontar-se als tres dies de vida que li queden; Bellesa,bellesa (del 22 a 25 de setembre), una crítica reflexiva sobre la pressió estètica que han de suportar els joves, i Mama (30 de setembre a 2 d’octubre), una peça que ens parla del càncer i vol ser un homenatge a les mares.

En aquest inici de temporada també es podrà gaudir de dos projectes ben personals. L’actor Marc Martínez torna a la música amb Mal Martínez (27 i 28 de setembre), un concert de “cantactor protesta”. Per la seva banda, l’intèrpret, director i autor Enric Ases oferirà la seva primera creació en solitari Trajectes llargs per a embarcacions petites. (Set històries curtes sobre l’èpica del ridícul) (del 5 a 16 d’octubre), un mosaic de microhistòries tragicòmiques. Professionals de llarga trajectòria amb visió crítica i propostes compromeses, com Mercè Sàrrias que la primavera de l’any vinent presentarà Fes-me una perduda, “una comèdia contra l’imbècil que va inventar el mite de la superwoman”.

La programació també inclou una reposició. Aquest any és Discordants de RetorCia Teatre, espectacle que parla d’una parella on un dels membres és seropositiu i l’altre no. Pel que fa a noves creacions s’estrena Montag 451 l’aproximació que fa La Niña Bonita al clàssic Fahrenheit 451 en aquest segon muntatge de la companyia. Ambient també futurista el que proposa la companyia La Peleona a Deixalles, “una trobada entre dos estranys inexplicablement propers”.

Cicles a curta distància per viure la intensitat del musical i la lírica

Després de quatre anys d’experiència, Òpera de Prop fa un pas més i es converteix en el Cicle Òpera Glam sense perdre la seva raó de ser, acostar la lírica al públic a preus populars i en petit format. Ara amb la participació d’un director per proposar un joc escènic al públic i potenciar alhora el treball dels intèrprets. Tres vetllades entre novembre i febrer on es convida al públic a assistir mudat com als grans coliseus operístics europeus.

També a partir de novembre i fins l’abril, el Cicle Monday Monday seguirà oferint concerts de peces clàssiques de musical. Petit format ideal tant per als amants del gènere com per al públic neòfit que vulgui descobrir-lo a través d’una experiència intensa.

Fruits del projecte Eòlia

El Monday Monday de la temporada passada ha donat ja els seus fruits en forma d’espectacle: Nine. Aquesta adaptació que han fet Mariona Castillo i David Pintó del clàssic de Maury Yeston, estrenat a Broadway durant els 70 es podrà veure a finals d’octubre.

El mes de novembre començarà amb un projecte sorgit dels Espais de Creació Eòlia i+d. Estiu és un espectacle de la companyia La Fil·loxera que s’endinsa en els secrets d’una família en femení. La seva autora i directora, Helena Tornero, també signa i dirigeix Run like a Girl (varietats pop), un musical a ritme de pop rock per tractar la transexualitat.

Finalment, la companyia Eòlia, que es va estrenar amb l’espectacle de creació Digue’m la veritat vista al Festival Grec 2015, segueix amb la gira de la segona producció de la companyia, Invasió Subtil i altres contes de Pere Calders. Aquest espectacle, amb dramatúrgia de Paco Mir i direcció de Gilbert Bosch, ha comptat amb els actors Nico Bassó, Joan Codina i Meritxell Termes, tots tres exalumnes d’Eòlia al repartiment i es va estrenar al gener del 2016 al Teatre Poliorama.