Creadors i experts prenen el pols al model audiovisual danès

La ficció que es cou a Dinamarca triomfa al món, amb exemples tan reeixits com el cinema de Lars von Trier o la sèrie Borgen

Redacció.- Dinamarca és un referent pel que fa a la seva indústria audiovisual. En les darreres dècades, les produccions daneses han rebut una gran acceptació internacional i són molts els seus professionals premiats.​ Una taula rodona per donar a conèixer algunes claus sobre l’èxit de de la seva ficció televisiva, amb sèries com Borgen, El Puente, The Killing, i també del seu cinema, amb directors com Lars von Trier o Thomas Vintemberg al capdavant, donarà el pròxim dimarts el tret de sortida a La Setmana del talent.
Hi participaran Martin Kofoed, Analysis Consultant del Danish Film Institute, Madeleine Ekman CEO i productora de Zentropa International, Petar Mitric, de la Universitat de Copenhaguen, David Matamoros, de Zentropa Spain, i Ton Lladó, economista, advocat i consultor. Entre d’altres temes, abordaran com es financen el seus projectes audiovisuals, quin paper tenen les escoles i universitats en la seva gestació, les seves estratègies internacionals de distribució, el nou model de consum televisiu i les sèries que el lideren, la relació de l’audiovisual amb el món editorial i les coproduccions amb altres països. A partir d’aquest plantejament, s’analitzaran les opcions de la indústria catalana respecte el model danès.
El model danès i el model català
Tot i la seva reduïda dimensió (5,7 milions d’habitants), Dinamarca té una potent indústria audiovisual, aconseguida gràcies a la qualitat i a la projecció internacional de les sèries de televisió i de la cinematografia que produeix. El pes de l’audiovisual en l’economia del país és del 0,4 per cent, per sota del Regne Unit, França i Alemanya però per sobre de països com Itàlia, Holanda i Espanya, on es situa en el 0,32%.
Suport públic. Els factors d’èxit de l’audiovisual danès rauen en les importants ajudes que rep de l’administració, el paper tractor de la televisió pública i la capacitat de la indústria per conquerir mercats internacionals. Segons dades de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual, Dinamarca és el primer país d’Europa en ajuts per càpita a la producció, difusió i promoció de l’audiovisual, uns 14€ per habitant (a Espanya és de 4€ per habitant).
El Danish Film Institute, entitat que canalitza la major part de subvencions a l’audiovisual danès, disposa d’uns 75 milions d’euros anuals per a les polítiques de suport. A Catalunya, amb una població lleugerament superior a la de Dinamarca, l’ICEC va disposar d’uns 13,7 milions d’euros al 2015 i en disposaria d’uns 25 milions d’euros si comptés amb la taxa a les operadores de Internet, anul·lada aquest any pel Tribunal Constitucional, i els ajuts de l’ICAA (Ministerio de Cultura) a la producció catalana ronden els 14 milions.
Espectadors. El cinema danès té un ampli seguiment dins del seu país, amb una quota superior al 20% del total d’espectadors (a Catalunya la quota d’espectadors de cinema produït per la indústria catalana volta el 9%).
Producció. Anualment es posen en marxa a Dinamarca unes 70 produccions, la meitat llargmetratges i l’altra meitat documentals, aproximadament. A Catalunya, el 2016, es van produir 75 llargmetratges i 34 documentats. A Dinamarca, el cost de producció és d’uns 2,5 milions d’euros per llargmetratge i la mitjana dels ajuts suposa un 36% per cent del cost de producció.
La televisió pública. La televisió pública danesa DR i la semi pública TV2 es financien amb un cànon d’uns 335 euros anuals per llar. Entre les dues cadenes estan obligades a adquirir ficció i documentals de producció independent per valor d’uns 18 milions d’euros anuals, al marge de les produccions pròpies com Borgen, The Killing o El Pont, entre les més conegudes. La televisió pública de Dinamarca suposa un cost de 183€ per habitant. A Catalunya, el cost no arriba als 34 euros per habitant.
Participants en la taula rodona
Petar Mitric
Petar Mitric és professor a la Universitat de Copenhaguen. La seva recerca se centra en guió internacional i desenvolupament de projectes i polítiques de coproducció. Ha estat resident a la Danish Film Institute, el fons europeu de cinema Eurimages, MEDIA Desk Àustria, i ha treballat com a productor per a companyies de producció a Viena i Belgrad.
Martin Kofoed
Martin Kofoed és Analysis Consultant en el Danish Film Institute. El principal objectiu de l’Institut Cinematogràfic és promoure l’art cinematogràfic i la cultura cinematogràfica a Dinamarca. Martin Kofoed compartirà la seva visió sobre la relació entre l’audiència i els pel·lícules a Dinamarca, així com el paper bàsic del Danish Film Institute en l’estructura cultural del país.
David Matamoros
David Matamoros és productor cinematogràfic amb un destacat perfil internacional. Va treballar durant quatre anys a Catalan Films & TV – ICEC com a responsable de coproduccions i mercats internacionals, abans d’arribar a una aliança amb el grup danès de Lars Von Trier Zentropa el 2009. Ha treballat en coproduccions daneses, com The House that Jack Built, actualment en producció.
Madeleine Ekman
Graduada a l’Escola de Cinema d’Estocolm i llicenciada en Estudis de Cinema per la Universitat d’Estocolm, va començar la seva carrera com a productora de publicitat, desenvolupant anuncis premiats internacionalment, i treballant com a voluntària al Festival de Cinema d’Estocolm del 1992 al 1996. Des de 2009, Madeleine és CEO i productora de Zentropa International Sweden.
Ton Lladó
​Llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB i en Dret per la UB. Desprès d’uns anys com a professor a la Facultat d’Econòmiques de la UAB, ha treballat com a consultor en economia aplicada i anàlisis estratègic tant per al sector públic com privat, entre les quals, la caixa, la Fundació RACC, la Fundació d’empresaris Femcat o diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. Entre 2007 i 2011 va ser Director General del aleshores Institut Català d’Indústries Culturals, ara ICEC. En l’actualitat manté la seva activitat de consultoria amb una especial dedicació al sector cultural.
Pitching Audiovisual Universitat-Indústria
El Pitching Audiovisual Universitat-Indústria, després de dues edicions celebrades amb èxit i el suport dels principals centres universitaris catalans, enguany ha crescut per transformar-se en la Setmana del Talent Audiovisual. El Clúster Audiovisual de Catalunya ha decidit ampliar així el seu projecte davant d’un sector cada cop més implicat i amb interès d’apropar-se als professionals emergents. Aquesta trobada, única a tot Europa, se celebrarà del 28 de novembre a l’1 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).