Creix la Mediterrània professional en una edició marcada per la participació ciutadana

La 18a edició de la Fira ha estat multitudinària als carrers i ha comptat amb un 78% d’ocupació a les sales i 20 funcions exhaurides

Avui la Fira Mediterrània tanca la seva 18a edició. La Fira ha viscut en aquest 2015 quatre dies plens de propostes que han girat al voltant de la transformació i que ha tingut un marcat accent d’implicació ciutadana i participació. La Fira ha comptat amb la complicitat de 1.003 artistes de 112 companyies i ha acollit, de dijous a diumenge, 302 activitats entre la programació artística oficial, els cicles OFF, l’activitat professional i el programa +diterrània, que engloba prop d’una cinquantena d’activitats de ciutat. El públic ha ocupat les places i carrers de Manresa, i ha gaudit d’una programació intensa que combina, a parts iguals, cultura popular -des d’una perspectiva àmplia- i músiques del món.

 

La Llotja: epicentre professional de la cultura

Un cop més, la Llotja del Museu de la Tècnica ha estat clarament considerada pels assistents com un dels punts forts de la Fira Mediterrània. Des de dijous, un total de 1.115 professionals de 594 entitats s’han interessat pel seu ampli programa d’activitats, un 6% més respecte l’any passat. D’aquesta xifra, 848 (76%) són catalans, 134 (12%) de la resta de l’Estat i 133 (12%) internacionals. També han augmentat les entitats acreditades (4,21% més), les reunions ràpides (22%) i els inscrits a les jornades (22,2%), mostrant així un creixement sòlid i continuat de l’activitat així com la seva capacitat d’atracció cap als professionals de la cultura.

En total, la llotja ha acollit fins a 12 trobades de treball en xarxa entre les quals destaca -amb una clara voluntat d’internacionalització- la segona edició del Wine & Fest Forum, el congrés de Festivals de Músiques del Món i Folk.Enguany ha comptat amb 53 participants procedents de 30 festivals internacionals (28 europeus, un del Canadà i un de Corea del Sud) 9 festivals estatals (Aragó, País Valencià, Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia) i 14 festivals catalans. La Fira ha acollit també iniciatives com una jornada de formació d’usuaris de pirotècnia o un itinerari especial en l’àmbit de la transformació social, entre d’altres iniciatives. Finalment, cal destacar que Manresa ha acollit el naixement de la XTAC, Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya.

La Mediterrània ha potenciat, com a novetat d’aquest any, el Mercat de nous projectes escènics, aparador d’espectacles en procés de creació o estrenats molt recentment, que s’han presentat en set càpsules escèniques a diferents espais de la Llotja. Aquest nou format de presentació s’ha emmarcat en les jornades professionals, que s’han centrat en la innovació i emprenedoria culturals, en relació a les potencialitats del sector en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari. Un total de 253 professionals s’han inscrit a les jornades.

 

Una programació popular i al carrer, i les sales plenes

La Fira ha gaudit d’una alta participació, amb carrers i places plenes. Des de l’any passat, la Fira ha apostat per una firamés popular, amb el consegüent augment d’espectacles de carrer i gratuïts, fins arribar al 60% de la programació.

Pel que fa a les sales, aquest any la Fira ha registrat una alta ocupació, d’un 78,74% de l’aforament. Un total de 20 funcions han exhaurit les entrades, dels espectacles de la Cia. Roberto G. Alonso (“Zaquizamí”), Teatre de l’Aurora (“El Comte Arnau”), Farrés Brothers (“El silenci d’Hamelín”), VAiVÉ amb Brodas Bros, Xavier Bobés (“Cosas que se olvidan fácilmente”), el concert de Dhakabraka i Decanta amb Joan Garriga i Carles Belda.

La Fira va començar amb bon peu mostrant “In Somni”, de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Kulbik Dance Company, sorprenent trobada entre música de sardanes i hip-hop, que va provocar l’aplaudiment de públic i professionals. Un altre dels èxits indiscutibles d’aquesta fira ha estat la presentació del nou disc de Roger Mas, “Irredempt”, en què el solsoní va defensar les seves noves cançons amb només una guitarra i l’escenografia de Lluís Danés. Una de les grans veus del nostre país que amb aquest nou disc es consolida com a referent indiscutible de la cançó.

L’aliança entre El Niño de Elche i María Muñoz (Malpelo) amb “Siete Lunas” ha estat sens dubte un dels moments creativament més intensos d’aquesta edició. També Carles Dénia i la Nova Rimaire van causar sensació el divendres al Sielu, en oferir, davant d’un públic amb nombrosos professionals estrangers, un mostrari de la rica cultura musical valenciana. Altres espectacles amb bona acollida han estat el dels ucraïnesos DakhaBrakha, Ester Rada amb el seuethio-soul, l’argentina La Yegros o l’emocionant recital del llegendari Tomatito acompanyat per membres joves de la seva nissaga.

La Fira provoca i proposa, com mostra el projecte Pregons, en què el certamen ha animat a jugar amb el concepte de cultura popular tres personalitats creatives del nostre país. Els tres convidats –Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda- van rodar l’espot de la fira, en què exposaven, respectivament, que el català és la mare de totes les llengües, que totes les músiques del món provenen de Catalunya i que la forquilla és un invent català. Una proposta que entronca amb la rica tradició surrealista i satírica de Catalunya, amb figures com Pitarra, Pujols o Dalí.

Un altre dels projectes que ha provocat la Fira ha estat “A vore”, una experimentació al voltant de la jota de l’Ebre que s’ha pogut veure divendres i dissabte al Pati del Kursaal. El trio de jazz Astrio s’ha trobat amb la ballarina Sònia Gómez i els músics tradicionals Pere Gumbau, Pau Puig i Carme Balagué sota la direcció de Ramon Balagué.

A nivell de carrer, els belgues Les P’tits Bras han reunit un públic massiu a la Plaça Major, en la que potser ha estat la proposta més popular, combinant diverses tècniques de circ i una estètica tradicional. La companyia francesa Les Mobilettes també van seduir amb la seva divertida proposta “Caffé Frappé!”, a la terrassa del restaurant Las Vegas, com a mostra de l’aposta de la Fira pels nous formats escènics i de proximitat. S’engloba també en aquest àmbit l’aplaudit espectacle de Xavier Bobés (per a només cinc espectadors) així com les propostes d’Aflel i la Companyia Ponten pie.

 

Una Fira amb participació i complicitat manresana

La Fira ha proposat diverses formes de participació ciutadana, en què s’han trobat la transformació social i la cultura popular. El resultat ha estat una absoluta complicitat manresana per dur-les a terme. Un exemple és la performance “Públic Present 24 hores”, en la que Ada Vilaró va passar un dia sencer asseguda a la Plana de l’Om, amb la visita de fins a vuit entitats de la ciutat. Un altre exemple d’aquesta participació manresana són dues associacions que han format part de la programació oficial de la Fira: la colla castellera Tirallongues de Manresa, que com ja és tradició va actuar a la Plana de l’Om dissabte a la tarda; i Xàldiga, que oferirà avui un espectacle de foc a les 19:30 del vespre.

Els alumnes de 3r d’ESO de l’IES Pius Font i Quer presenten avui el resultat del projecte “5 days to dance”, en què els120 alumnes han treballat junts durant 5 dies per tal de mostrar una coreografia a la sala gran del Teatre Kursaal. De Loopers – dance2gethers, dos experimentats coreògrafs, els han guiat en aquesta experiència en què canvien els seus rols habituals i es comuniquen d’una nova manera.

També FiraEscoles és una col·laboració de llarg recorregut entre la Fira i diverses escoles de la ciutat. Les quatre propostes d’aquest any han estat “Zaquizamí”, de la Cia. Roberto G. Alonso, “El Comte Arnau” del Teatre de l’Aurora, “El silenci d’Hamelín”, de Farrés Brothers i VAiVÉ amb Brodas Bros. En total s’han ofert un total de nou passis que han exhaurit entrades.

Manresa s’ha implicat també amb la Fira d’aquest any en la v
essant econòmica. Mitjançant la creació del Club Mecenes, presentat el passat mes de setembre, la Fira ha trobat la complicitat del territori en 10 empreses: Esteve, Iberpotash, Regió7, Dental Manresa, Kids & Us, Oller del Mas, Eco7, Món Verd, la UBIC i Mundoabuelo han apostat per la FiraMediterrània. Una col·laboració indispensable que la Fira espera mantenir i potenciar en les properes edicions.

Finalment, una mostra de complicitat de la Fira amb la ciutat va tenir lloc fa una setmana, l’11 d’octubre, quan la Fira va col·laborar en la celebració dels 60 anys de l’emblemàtic programa Aires de Catalunya, de Ràdio Manresa, amb un concert al Teatre Kursaal que va comptar amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb l’Esbart Manresà i l’Orfeó Manresà, en el pòrtic de la 18a edició.

 

L’oferta gastronòmica de la Fira

Una àmplia oferta de food trucks ha omplert la zona exterior de la Taverna Estrella Damm. L’aposta gastronòmica de laFira ha sortit així de l’interior de la vela dels Jardins del Casino, fent-la més popular i concorreguda. Els assistents han pogut degustar sushi, coques creatives, cuina del Marroc, pasta, pizza i hamburgueses d’autor, entre altres