Cristiana Morganti estrena a Temporada Alta Behind the light

La coreògrafa italiana torna al festival 4 anys després de presentar-hi Moving with Pina

Redacció.- La coreògrafa Cristiana Morganti trepitjarà Temporada Alta el proper dilluns, 5 de desembre, amb la seva creació Behind the light, que serà estrena a l’Estat. L’artista arriba a Girona quatre anys després del seu primer solo, Moving with Pina, un homenatge molt personal a Pina Bausch que va tenir una gran acceptació al festival i un important reconeixement internacional. Ara arriba per presentar una reflexió autobiogràfica sobre la crisi existencial i artística d’una ballarina durant i després de la pandèmia.

L’espectacle creat, dirigit i interpretat per Morganti, ballarina històrica de la companyia de Pina Bausch, és un monòleg ballat a mig camí entre la desesperació i la ironia que parteix de la quotidianitat per alçar la mirada cap a un nou començament. Sobre l’escenari, la coreògrafa fa gala d’una gran maduresa interior i combina l’humor amb moments d’intensa poesia, una narrativa que ja s’ha convertit en el seu tret distintiu.

Behind the light és un espectacle fortament autobiogràfic que parla d’una crisi familiar, professional i íntima i presenta una seqüència d’esdeveniments amb el típic “efecte dòmino”, en què una desgràcia sembla invocar-ne una altra. La història personal de l’artista ressona amb intensitat en l’espectador i se situa en un moment històric que, amb una pandèmia i una crisi econòmica i de valors, s’ha convertit en un dels més desestabilitzadors del món contemporani. A tot això s’hi suma el dolor de la pèrdua de la mare, la vellesa i un món cada cop més estrany i digital, dominat per l’aparença de la felicitat.

Al llarg de tota la peça, Morganti es mofa i es burla d’aquesta crisi global personal i la supera gràcies al poder regenerador de la confessió i de l’art. A l’escenari transcorre un muntatge d’imatges en les que es veu la protagonista actuant, ballant i cantant sobre una escenografia blanca suspesa en què els vídeos originals de Connie Prantera.

L’obra alterna moments de dansa i discurs i compta amb un acompanyament musical que va des de Vivaldi fins al punk-rock de Peaches, a Giselle, a Adolphe Adam i a la música electrònica de Ryoji Ikeda.

Cristiana Morganti va ser ballarina solista al Pina Bausch Tanztheater Wuppertal (del 1993 al 2014) i ha col·laborat amb diversos coreògrafs consolidats, com Susanne Linke, Urs Dietrich, Felix Ruckert o Joachim Schlömer. El 2010, Cristiana Morganti comença la seva activitat coreogràfica creant i interpretant  Moving with Pina, i comença una col·laboració amb el Centre Cultural Il Funaro la qual Cristiana Morganti esdevé aviat artista associada. Recentment ha estat guardonada pel seu treball com a coreògrafa i autora amb el prestigiós Premio ANCT Associazione Nazionale Critici Teatrali..