Cuando acecha la maldad, premi a la millor pel·lícula a Sitges 2023

El palmarès de la Secció Oficial ha estat molt repartit, amb un total de tretze pel·lícules aconseguint algun premi

Redacció.- ‘CUANDO ACECHA LA MALDAD (WHEN EVIL LURKS)’ s’ha convertit en la primera pel·lícula llatinoamericana en alçar-se amb el premi a Millor Pel·lícula en els 56 anys d’història del Festival de Sitges. A més, la pel·lícula suposa un èxit per a Sitges Industry ja que va ser un projecte que va començar a gestar-se en el context del Sitges Fanpitch. ‘TIGER STRIPES’, una altra de les pel·lícules premiades (en aquest cas, Zafeen Zairizai s’ha emportat un esment especial a la millor interpretació femenina), també és un cas similar ja que es va incubar a Sitges Fanpitch i ha acabat passant per festivals de la talla de Cannes abans de completar el cercle i tornar a Sitges.

El palmarès de la Secció Oficial ha estat molt repartit, amb un total de tretze pel·lícules aconseguint algun premi. ‘VERMIN: LA PLAGA’ i ‘STOPMOTION’ se sumen a la llista de guanyadores del Gran Premi del Jurat, amb un merescut reconeixement ex aequo. La millor direcció ha estat per a una de les revelacions del Festival, el director i músic Baloji s’ha emportat el guardó pel seu treball a ‘OMEN’. D’altra banda, els premis a les millors interpretacions han estat per a Karim Leklou per ‘VINCENT DEBE MORIR’ i Kate Lyn Sheil per ‘THE SEEDING’.

Més enllà dels premiats en les seccions, avui ha estat un dia amb doble ració de Premis Màquina del Temps. El primer ha estat l’atorgat a Brad Anderson, destacat director de gènere de les últimes dues dècades que ja sap el que és triomfar en el Festival de Sitges. Ho va fer l’any 2004, quan va guanyar dos premis per ‘EL MAQUINISTA’ (millor fotografia i millor interpretació masculina que es va emportar Christian Bale). El director estatunidenc ha tornat a Sitges per a presentar el seu últim treball, ‘BLOOD DE BRAD ANDERSON’, una història aterridorament real sobre un nen que, després de ser mossegat per un gos, desenvolupa una set insaciable per la sang.

L’altre Premi Màquina del Temps ha estat per a Hideo Nakata, un dels mestres per excel·lència del j-horror, que ha rebut el Premi Màquina del Temps en reconeixement a una carrera dedicada en cos i ànima al cinema de terror. El director ha comparegut aquest matí en roda de premsa, per a parlar tant de la seva carrera com de la seva última pel·lícula ‘EL JUEGO PROHIBIDO (THE FORBIDDEN PLAY)’, que ha presentat a la secció Panorama. Hideo Nakata, que va guanyar el premi a millor pel·lícula en Secció Oficial l’any 1998 amb ‘The Ring’, ha explicat que “està encantat de tornar aquí després de 24 anys, ja que Sitges va ser el primer Festival Internacional que em va atorgar un premi d’una secció oficial”. Sobre el seu futur, el director ha declarat que “he dirigit ja més de 30 pel·lícules, però el meu objectiu és acabar superant el nivell de ‘The Ring’ o ‘Dark Water’”.

Hideo Nakata ha recollit el premi a la gala de clausura, que ha estat protagonitzada, en l’apartat purament cinematogràfic, per la projecció de ‘DREAM SCENARIO’, l’última producció d’A24 i Ari Aster. La pel·lícula parteix de la premissa que tothom comença a somiar, de sobte, amb el personatge que interpreta Nicolas Cage. La pel·lícula, que dirigeix el noruec Kristoffer Borgli, està cridada a ser una de les sensacions, no sols de Sitges, sinó de l’any en general.

Sitges Industry posa punt i final en gran, amb la celebració dels dos últims Encounters. El primer del dia ha estat Brad Anderson, que ha parlat sobre una notable carrera dedicada al cinema de gènere i a la tarda el torn ha estat per a David C. Fein, productor que en 2022 va ser responsable de la realització de ‘STAR TREK: THE MOTION PICTURE – THE DIRECTOR’S EDITION’, obra que ha pogut veure’s en el Festival.

Pel que fa a les activitats paral·leles, avui ha estat un dia molt atrafegat sobretot en activitats infantils. Per exemple, ha tingut lloc una nova sessió de contacontes per als “nens” en el PALAU DEL REI MORO i al matí els nens han pogut maquillar-se en un taller que s’organitzava en el Port d’Aiguadolç. D’altra banda, últims dos dies per a gaudir de les exposicions, la FANSHOP i les caravanes del FOODTASTIC, així que ja podeu anar aprofitant.