31 des. 2020 Cultura ha presentat el cicle de conferències – concerts sobre "Música i exili" reconvertit en format digital
“Dona i exili”, “Josep Carner i l’exili” i “Pau Casals i l’exili” són les tres primeres sessions, que s’adrecen a la comunitat catalana a l’exterior i a l’àmbit de l’associacionisme
Redacció.- El Departament de Cultura ha presentat les tres primeres sessions del cicle de conferències – concerts “Música i exili”, que han adaptat el seu format per passar de presencial a digital, a causa de la pandèmia. “Dona i exili” és la primera de les sessions, a càrrec de la crítica literària i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, i se centra en la figura de la cantautora, pintora i activista Teresa Rebull (de qui l’any 2019 es va commemorar el centenari del seu naixement). Cabré, però, també parla de l’exili d’escriptores il·lustres com Teresa Pàmies o Mercè Rodoreda, entre d’altres. La part musical de la proposta va a càrrec del duet La Marta Rius; amb Marta Rius, a la veu, i Guillem Ballaz, a la guitarra. Rius va ser col·laboradora i amiga personal de Rebull i en versiona algunes de les seves cançons més emblemàtiques però també d’altres poc conegudes.
La segona de les sessions del cicle se centra en la figura del poeta Josep Carner, de qui aquest 2020 s’ha commemorat el cinquantè aniversari de la seva mort i ha estat decretat Any Oficial. En aquesta ocasió, el marmessor literari del poeta, Jaume Coll, també nomenat comissari de l’Any Carner, se centra en el vincle existent entre la poesia del Príncep dels poetes i la música, fins al punt que Carner ha estat considerat en moltes ocasions “el poeta dels músics” perquè compositors com Eduard Toldrà o Robert Gerhard van escriure cançons a partir dels seus textos. A manera de complement a la conferència del professor Coll, el tenora Jordi Molina interpreta una selecció de melodies populars que apel·len a l’enyor de l’exili.
La tercera i última sessió d’aquesta primera tanda de tres conferències – concerts se centra en la figura de Pau Casals, a qui aquest 2020 també es recorda atès que s’escau el centenari de la creació de l’orquestra que portava el seu nom. Sobre Casals i el seu exili en parla abastament l’historiador, professor, estudiós i biògraf de Pau Casals, Josep Maria Figueres, autor del llibre Homenatge a Pau Casals (1876-1973). La conferència de Figueres enllaça amb l’actuació musical de la violoncel·lista i becada per la Fundació Pau Casals, Mariona Camats, que interpreta peces d’Enric Casals i de J. S. Bach (concretament, fragments de la Suite núm. 2 en re menor) i finalitza la seva intervenció amb El cant dels ocells, popularitzada pel mestre Casals.
Ja estan disponibles els tres vídeos – resums de les sessions, accessibles a través de l’enllaç https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/musica-i-exili/cicle-conferencies-concert/
Aquesta proposta del programa Música i exili s’adreça principalment a la comunitat catalana a l’exterior i a l’àmbit de l’associacionisme cultural i inicialment es va preveure com a presencial. En aquest sentit, la primera de les sessions Dona i exili va haver de suspendre la seva petita gira el març passat que hauria portat Cabré, Rius i Ballaz a Luxemburg, Brussel·les i París. L’esclat de la pandèmia ha obligat el Departament de Cultura a replantejar el cicle, convertint-lo en digital, a l’espera de poder reprendre la presencialitat en un futur.
Les persones interessades en accedir a les sessions completes, d’una hora aproximada de durada cadascuna, han d’adreçar un correu electrònic a l’adreça cultura.exterior@gencat.cat i se’ls enviarà l’enllaç de la sessió sol·licitada.
L’accés al contingut de les tres sessions és gratuït.