Cultura impulsa més d'una desena de commemoracions aquest 2021

Joan Triadú, Segundo de Chomón i l’inici de les excavacions arqueològiques de la Muntanya d’Olèrdola són algunes de les personalitats i esdeveniments destacats que es rememoren enguany

Redacció.- La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat els esdeveniments i les personalitats que enguany seran objecte de commemoració en l’àmbit cultural. Concretament, les commemoracions 2021 aprovades pel Govern de la Generalitat i assignades al Departament de Cultura són:

  • 100 anys de l’inici de les excavacions arqueològiques de la Muntanya d’Olèrdola.
  • 150 anys del naixement d’Hermen Anglada Camarasa, pintor.
  • 150 anys del naixement de Segundo de Chomón, cineasta.
  • 100 anys del naixement de Teresa Juvé i Acero, pedagoga i escriptora.
  • 100 anys del naixement de Paquita Ferrándiz i Castells, actriu teatral.
  • 100 anys del naixement de Felícia Fuster i Viladecans, poeta, escriptora i traductora.
  • 100 anys del naixement de Maties Palau i Ferré, pintor.
  • 100 anys del naixement de Joan Triadú i Font, pedagog i escriptor.
  • 50 anys de la mort de Joan Manén i Planas, músic i virtuós del violí.

Enguany, el Departament de Cultura també recordarà els 100 anys del naixement del coreògraf Manuel Cubeles i Solé; els 125 anys del naixement del músic i compositor Joan Tomàs i Parés; els 50 anys de la mort de l’historiador i escriptor Ferran Soldevila i Zubiburu, i els 125 anys del naixement de Robert Gerhard.
La consellera Ponsa ha destacat la importància de la participació de totes les institucions que prenen part en les celebracions: “Aquestes commemoracions són fruit de les aliances i del treball compartit de moltes entitats i tenen sentit precisament per aquesta raó, perquè ocupen, a nivell de territori, tot el país”. La consellera de Cultura també ha agraït el treball de tots els comissaris, que fan “una feina cabdal, perquè la seva dedicació aporta un plus a l’esdeveniment; sovint són persones molt vinculades als homenatjats i posen en valor no només la seva faceta artística, sinó també la personal”.
També han participat en la roda de premsa el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas; la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco; el director de la Institució de Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.
La celebració d’aquestes efemèrides posa especial rellevància en els esdeveniments i les personalitats de caràcter institucional, i reivindica la contribució femenina al patrimoni cultural i històric català vetllant perquè tinguin una representació paritària.
La Comissió de Commemoracions és l’òrgan que impulsa i proposa els esdeveniments i les personalitats susceptibles de ser commemorats anualment, en el marc de la política commemorativa del Govern de la Generalitat. La tasca principal de la comissió és recuperar i divulgar la memòria de fets històrics i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals d’especial rellevància en la història de Catalunya.