
08 abr. 2020 El D’A Film Festival Barcelona celebrarà online l'edició corresponent a 2020
És el primer festival que no es cancel·la ni s'ajorna, i manté les dates originals del 30 d'abril al 10 de maig
Redacció.-El D’A Film Festival Barcelona celebrarà la seva edició de 2020 en una versió especial online a la plataforma Filmin del 30 d’abril al 10 de maig sense perdre cap dels objectius que han marcat el festival des dels seus inicis: explorar el millor de les cinematografies contemporànies, centrant-se en el cinema independent, d’autor i de risc, amb pel·lícules que han destacat a festivals internacionals i obres que han cridat l’atenció de la cinefília de tot el món, sense perdre de vista els directors i directores més emergents, les apostes de futur i aquells directors i directores que es mouen al marge de la indústria. El D’A Film Festival Barcelona ni es cancel·la ni s’ajorna a causa de l’emergència sanitària, i manté bona part de les prop de cent pel·lícules programades originalment, amb una selecció de 47 llargmetratges i 20 curtmetratges que es podran veure a la plataforma Filmin.
El D’A 2020 començarà el 30 d’abril amb la pel·lícula que estava prevista per inaugurar el festival, l’última obra de Christophe Honoré, Habitación 212, protagonitzada per Chiara Mastroianni —que va guanyar el premi a la millor actriu de la secció Un Certain Regard a Canes 2019—, Vincent Lacoste i Benjamin Biolay.
El D’A 2020 es clausurarà amb la producció catalana A Stormy Night, de David Moragas, curtmetratgista que va ser present a l’anterior edició del D’A amb els seus treballs Boyfriend i Only Fools Rush In, i que debuta ara en el llargmetratge amb un film rodat a Nova York. Rodada en un suggeridor blanc i negre, evoca tant al Woody Allen dels anys setanta com al cinema indie estatunidenc.
Els grans autors contemporanis del D’A 2020
Entre els grans directors de la programació del D’A 2020, l’estrena espanyola de Roubaix, une lumière de Arnaud Desplechin (César al millor actor per al seu protagonista, Roschdy Zem). Un altre dels grans tòtems del cinema contemporani és Werner Herzog i el seu documental Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin, un penetrant homenatge al seu amic Chatwin, escriptor i aventurer mort de sida el 1989. El director de culte japonès Kiyoshi Kurosawa estrenarà la deliciosa To the Ends of the Earth, mentre que el director xinès Lou Ye presenta Saturday Fiction, protagonitzada per la gran Gong Li (2046, Adiós a mi concubina) i premi a la millor direcció a Gijón 2019.
Els valors emergents se citen al D’A 2020
El D’A Film Festival continua fidel a la seva voluntat de triar i remenar entre les propostes més emergents i els nous valors, no només mitjançant la secció Talents (secció competitiva dedicada als directors i directores amb menys de tres llargmetratges en la seva filmografia), sinó en la resta de seccions del festival. Pel·lícules inquietes i urgents, de la mà de directors i directores que val la pena seguir de ben prop amb títols com Adam de Rhys Ernst (estrenada a Sundance 2019), Dwelling in the Fuchun Mountains de Gu Xiaogang, The Twentieth Century de Matthew Rankin (premi FIPRESCI de la secció Fòrum de la Berlinale 2020), Abou Leila d’Amin Sidi-Boumédine, Un blanco, blanco día de Hlynur Pálmason (premi al millor actor en la Setmana de la Crítica de Cannes 2019), This Is Not A Burial, It’s A Resurrection de Lemohang Jeremiah Mosese (premi especial del jurat de la secció World Cinema de Sundance 2020), Ivana The Terrible de la directora sèrbia Ivana Mladenovic (Premi Especial del Jurat de la secció Cineasti del present a Locarno 2019). I entre els directors més independents del cinema made in Spain cal destacar La reina de los lagartos, el retorn dels Burnin’ Percebes, El corazón rojo de Marc Ferrer, La educación sentimental de Jorge Juárez o la comèdia minimalista Violeta no coge el ascensor de Mamen Díaz.
També podran veure’s al D’A 2020 alguns dels curts més destacats de l’any com Leyenda Dorada dels directors de culte Chema García Ibarra i Ión de Sosa, Panteres de la directora Èrika Sánchez o Carne de Camila Kater (més ben curt documental a Zinebi 2019).