Daina Ashbee i Park Keito: dues mirades femenines i dues perspectives culturals a la 2a setmana de "dansa. Quinzena metropolitana" a la sala Hiroshima

Convocada per “dansa. Quinzena metropolitana”, la sala Hiroshima ha realitzat una curadoria especial seleccionant quatre creadors emergents de la escena internacional i en la segona setmana presenta a dues creadores procedents de dos mons ben distants: la japonesa Kotomi Nishiwaki i la canadenca Daina Ashbee.
El dimarts 6 i el dimecres 7 de març, Kotomi Nishiwaki i el seu company Miquel Casaponsa, coneguts com Park Keito, estrenen MI-RU, un espectacle coproduït per la sala Hiroshima amb el suport de “dansa. Quinzena metropolitana”. MI-RU parteix del concepte d’homeòstasi com a capacitat d’interacció entre dos o més sistemes i suposa la presentació del col·lectiu catalano-japonès a Barcelona.
La mateixa setmana, el divendres 9 i el dissabte 10 de març, Hiroshima presenta a Espanya a Daina Ashbee, la jove coreògrafa més prometedora del Quebec. Ashbee estrena l’espectacle Pour, una peça contundent i de gran innovació artística, que és alhora una oda a la bellesa del cos de la dona i una denúncia al seu maltractament.
MI-RU, de Park Keito (Kotomi Nishiwaki + Miquel Casaponsa) (Japó / Catalunya)
Estrena mundial
MI-RU és un treball d’una gran fisicitat que parteix del concepte d’homeòstasi com a capacitat d’interacció entre dos o més sistemes. Així, observa com una determinada estructura corporal o social pot conviure i buscar equilibris amb altres estructures o com el medi intern del cos humà es pot mantenir estable malgrat els canvis produïts en les condicions externes o per moviments sobtats. Patrons invisibles que condicionen a un cert funcionament. Moviments sobtats d’autosuficiència, fronteres i estrats del cos. La construcció d’un medi ambient destinat a transformacions constants.
L’espectacle està interpretat en solitari per Kotomi Nishiwaki i compta amb diferents percepcions visuals i la música en directe de Miquel Casaponsa, amb una composició que potencia aquesta idea de comunicació i regulació entre sistemes.
Park Keito és l’associació amb seu a Barcelona en la que convergeix el treball de Kotomi Nishiwaki i Miquel Casaponsa. Les seves creacions uneixen disciplines com la performance, el so i l’art visual, en col·laboració amb altres artistes. Conjugant el cos humà, objectes, llum i espai, juguen a contrastar ficcions, paisatges artificials, sonoritats orgàniques i espai cinètic.
Aquest treball és una coproducció de la sala Hiroshima que compta amb el suport especial de “dansa. Quinzena metropolitana”.
Pour, de Daina Ashbee (Quebec, Canadà)
Estrena a Espanya
Pour és una peça delicada i, alhora, contundent. Intimista però també fosca, inquietant. La seva autora, Daina Ashbee, explora aquí la vulnerabilitat i la força de les dones. Així, l’única intèrpret de l’obra recorre diversos estats anímics -dolor, esperança, solitud- a través d’una dansa introspectiva, catàrtica, d’un moviment precís i gairebé hipnòtic. La seva nuesa transmet una sensació de fragilitat, però, sobretot, d’alliberament.
Pour és una oda al cos femení i la seva naturalesa, a més d’una discreta denúncia a la seva posició en el món. D’una plasticitat absoluta, la peça sorprèn pel tractament de l’espai i per la meravellosa intèrpret que se situa en un territori expressiu desconcertant, misteriós, interpel·lant l’espectador amb la mirada, la nuesa i la precisió de moviments.
Daina Ashbee, jove artista canadenca, és, sens dubte, el gran descobriment del passat Festival TransAmériques (FTA) de Mont-real. Autora de treballs radicals situats en la frontera de la dansa i la performance, que s’acosten a temes tan complexos com els tabús de la sexualitat femenina. Per a la coreògrafa, la creació artística té quelcom d’instintiu i espiritual.
CALENDARI DE MARÇ A LA SALA HIROSHIMA
Dijous 1 de març, 21 h
Animal Vegetal, d’Animal Vegetal (Miss Q + David Climent) (Catalunya). Música. Espectacle en castellà. 50 minuts
Dissabte 3 de març, 21 h
I will wait for you, d’Arno Schuitemaker (Holanda). Dansa. Estrena i presentació de l’artista a Espanya. En col·laboració amb Dans Brabant. Dins de la Selecció Hiroshima per la Quinzena de Dansa. Sense text. 60 minuts
Dimarts 6 i dimecres 7 de març, 20.30 h
MI-RU, de Park Keito (Kotomi Nishiwaki i Miquel Casaponsa) (Japó / Catalunya). Dansa / performance. Estrena. Espectacle creat en residència a la sala Hiroshima. Dins de la Selecció Hiroshima per la Quinzena de Dansa. Sense text. 40 minuts
Divendres 9 i dissabte 10 de març, 20.30 h
Pour, de Daina Ashbee (Quebec – Canadà). Dansa. Estrena i presentació de l’artista a Espanya. Dins de la Selecció Hiroshima per la Quinzena de Dansa. Sense text. 60 minuts
Divendres 16 i dissabte 17 de març, 20.30 h, diumenge 18 de març, 19 h
Le Jour de La Bête, d’Aina Alegre (França / Catalunya). Dansa. Estrena a Espanya. Dins de la Selecció Hiroshima per la Quinzena de Dansa. Sense text. 60 minuts
Divendres 23 i dissabte 24 de març, 20.30 h, diumenge 25 de març, 19 h
Canibalismo, de Lautaro Reyes / Camaralucida (Xile / Catalunya). Dansa. Estrena. Espectacle creat en residència a la sala Hiroshima. Sense text. 45 minuts

Etiquetes:
,