«Dalí, breaking news», una mostra que coincideix amb els 40 anys de la inauguració del Museu Dalí de Figueres i els 25 anys de la mort de l'artista

L'exposició es podrà veure a la Casa Empordà de Figueres fins al 6 de setembre

L’objectiu de l’exposició és analitzar la figura de Salvador Dalí des del punt de vista del periodisme i de la seva habilitat innata per convertir-se en el focus d’atenció de la premsa. L’exposició ha estat organitzada amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de l’Agència EFE, i ha volgut coincidir amb els 40 anys de la inauguració del Museu Dalí de Figueres i els 25 anys de la mort de l’artista.

La mostra està formada per 75 imatges en què Salvador Dalí n’és el protagonista, provinents del fons de l’Agència EFE i que van realitzar diferents fotògrafs. La visita fa palesa la faceta mediàtica de Dalí, que era capaç d’aparèixer en totes les seccions d’un diari.

L’acte ha estat encapçalat pel president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Giraut; el president de l’Agència EFE, José Antonio Vera, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

En els parlaments, Joan Giraut ha posat en relleu, justament, que l’Agència EFE commemori els seus 75 anys d’història organitzant una exposició amb imatges de Dalí provinents del seu fons fotogràfic, i ha explicat que la Diputació i el Patronat li donen suport perquè «aquesta exposició contribueix a un millor coneixement del geni».

Les fotografies de l’artista escollides per a la mostra segueixen un fil conductor estructurat en forma de diari, i s’agrupen en 6 apartats: cultura, política, societat, ciència, internacional i media. Al llarg d’aquests àmbits, l’espectador podrà conèixer i apropar-se a la figura de Dalí i ser testimoni de la seva natural teatralitat a l’hora de relacionar-se amb el món.

En total, l’exposició consta de 40 imatges en diferents formats i d’una col·lecció de 35 fotografies més que es podran visualitzar a través d’una pantalla tàctil. La mostra inclou l’entrevista que el programa A fondo de TVE va fer a l’artista i que va ser emesa el 27 de novembre del 1977; és d’aquesta entrevista d’on s’ha extret la informació i les cites de Salvador Dalí que hi ha en els diferents àmbits de l’exposició.

Els àmbits

Les fotografies que conformen l’exposició estan separades en els 6 àmbits que representen les possibles seccions d’un diari. En totes hi apareix la figura de Salvador Dalí: en algunes imatges es veu l’artista com a protagonista únic, sol en un primer pla, o gairebé sol; però la majoria de les fotografies són molt més descriptives, ja que hi surt Dalí interactuant amb l’entorn i s’hi aprecia informació contextual que evidencia la visió polièdrica de l’artista.

Ciència: L’interès de Dalí per la ciència és essencial en tota la seva trajectòria. Dalí perseguia la fusió, en la quotidianitat, de l’art i la ciència. En aquest àmbit l’espectador podrà veure fotografies d’actes en què l’artista presenta els seus nous invents, com ara una bomba o un rellotge tou.

Cultura: Dalí va ser un intel·lectual del seu temps. Les seves inquietuds i interessos no es limitaven a la pintura: la ciència, la literatura, la música… alimentaven permanentment totes les seves creacions. Són diverses les fotografies de l’exposició que permeten veure un Dalí envoltat dels prohoms de l’univers cultural.

Internacional: Dalí va ser conegut internacionalment des dels seus inicis. Els viatges i les estades, sobretot a França i els Estats Units, van brindar a l’artista la possibilitat de fer-se un nom mundialment. En aquest àmbit s’hi apleguen fotografies de l’artista a ciutats d’arreu del món en esdeveniments oficials en què hi és convidat com a personatge il·lustre, com ara una gala benèfica de la Fundació Contra el Càncer Damon Runyon, a Nova York.

Media: Dalí era un pol d’atracció de totes les mirades, especialment la dels periodistes, que trobaven en el geni continguts potents, no només visuals, sinó també teòrics i conceptuals. La seva espontània teatralitat i l’excentricitat davant les càmeres han quedat immortalitzades en totes les fotografies pertanyents a aquest àmbit.

Política: Malgrat la seva convicció apolítica, Dalí va tenir sempre una estreta relació amb els poders públics, la qual cosa ha quedat registrada i resulta fàcilment visible en aquesta secció, que conté fotografies de l’artista en companyia de Manuel Fraga, José García Hernández, el rei Joan Carles I i Jordi Pujol, entre d’altres.

Societat: Dalí era una eminència en la societat del moment. Atès que era una figura valorada per sectors molt diversos, sovint se’l veia rodejat dels màxims representants de tots els moviments de l’època d’arreu. Les fotografies mostren la seva bona relació amb personalitats vàries, tant a escala nacional com internacional.

L’exposició es podrà veure a la Casa Empordà de Figueres fins al 6 de setembre. Després s’integrarà dins el programa Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, per tal que se’n pugui gaudir a diferents sales d’exposicions de les comarques gironines.