Dalí vist per Meli

S’exposen deu instantànies fetes per «Meli» a Dalí mentre treballa en la construcció del seu museu

Redacció.- Aquest passat divendres el Teatre-Museu Dalí de Figueres ha reobert les seves portes al públic, com cada dia, però amb una novetat: un dels espais de la Cripta ha estat remodelat per acollir-hi una selecció de deu fotografies fetes per Melitó Casals, «Meli». El dia 28 de setembre es compleixen 47 anys de l’obertura del museu i s’ha volgut incorporar al recorregut museístic, per primera vegada, una tria d’imatges preses pel fotògraf i amic personal Meli, testimoni d’excepció dels treballs de rehabilitació de l’antic teatre municipal de la ciutat.

Les fotografies acompanyen els visitants per descobrir-los el Dalí més proper i en el seu Teatre-Museu. El veiem retocant els plafons del sostre del Palau del Vent, posant sota la immensa cúpula reticular o, juntament amb Gala i Antoni Pitxot, supervisant la instal·lació de les escultures dels monstres “grutescos”, al pati de butaques. Aquestes instantànies són reflex de la complicitat entre Dalí i Meli. Ens fan partícips d’un Dalí en plena creació en les diverses etapes de gestació i construcció del Teatre-Museu, un projecte monumental en què l’artista s’implica sense treva, especialment als anys setanta.

Aquest projecte expositiu respon a la ingent tasca de reordenació i digitalització que, especialment durant la pandèmia, s’ha intensificat al Centre d’Estudis Dalinians. La Fundació Dalí ja comptava amb una àmplia representació del fons Meli relacionat amb Salvador Dalí però ha estat gràcies a la col·laboració amb el seu fill, Jordi Casals, que recentment s’ha pogut accelerar la tasca de digitalització d’uns 9.000 negatius.