Darrera sessió de l’Escola de pensament del Lliure amb Marina Garcés

Els convidats són la investigadora i docent Begoña Román i el director, dramaturg i traductor teatral Albert Arribas

Redacció.- El Teatre Lliure organitza el proper dimarts 19 d’abril a Gràcia la seva setena i penúltima sessió de l’Escola de pensament, la darrera d’aquesta temporada amb Marina Garcés com a moderadora d’aquest espai de diàleg i reflexió.

La trobada es titula Dramatúrgies de la paradoxa i comptarà amb la participació de Begoña Román, membre del grup de recerca Aporia: Filosofia contemporània, Ètica i Política de la Universitat de Barcelona, i l’Albert Arribas, director escènic, dramaturg i traductor teatral. Tots dos obrirán el debat sobre l’espai que ocupa la paradoxa en el teatre i la filosofia.

Què diferencia la paradoxa de la contradicció? Hem passat del teatre monument al teatre document? En la filosofia, també la realitat deixa cada vegada menys espai a la imaginació? Com funciona la paradoxa com a eina per crear escenes de vida?
Aquestes són algunes de les qüestions que es tractaran en la sessió i que convidaran al públic a reflexionar i comentar.

Begoña Román Maestre (Petrer, Alacant, 1965) és doctora i professora en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Membre del grup d’investigació Aporia: Filosofia contemporània, Ètica i Política, també és presidenta del Comitè d’ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. El seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius. Ha estat secretària executiva i professora de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull. Entre les seves últimes publicacions destaquen Ética en los servicios sociales (Herder, 2016) i, juntament amb Francisco Esteban, ¿Quo vadis, Universidad? (UOC, 2016). Amb Prohom Edicions, ha coordinat Hacia una sociedad responsable: reflexiones desde las éticas aplicadas (2006), Por una ética ecológica (2005) i Por una ética docente (2003).

Albert Arribas és director escènic, dramaturg i traductor teatral. ​Entre els seus darrers muntatges com a director destaquen: El jardí de Lluïsa Cunillé (2021); Licaó. Apologia del desig de Dimitris Dimitriadis (estrena posposada per la pandèmia) o els espectacles de la pentalogia #SR, dedicada a Santiago Rusiñol, entre d’altres. ​Com a dramaturg, ha treballat amb creadores com Alícia Gorina, Sílvia Delagneau o Lurdes Barba. Ha traduït autors teatrals com Sarah Kane, Antonio Tarantino, Edmond Rostand, Valère Novarina, Tony Kushner, Davide Carnevali, Sarah Berthiaume, el marquès de Sade o T. S. Eliot.

Escola de pensament

L’Escola de pensament és un espai de conversa, crítica i reflexió mensual organitzat pel Teatre Lliure i dinamitzat per la filòsofa, assagista i professora Marina Garcés i per l’escriptor, periodista i activista cultural Albert Lladó, que utilitza les eines de la dramatúrgia i la filosofia per posar sobre la taula els grans conflictes del present. Enguany, a més, l’Institut Ramon Llull col·labora en l’enregistrament i la subtitulació en anglès de les seves sessions, accessibles totes al Youtube del teatre.