Darrers dies de les exposicions commemoratives dels 70 anys de la fi de la II Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps nazis al Museu d'Història de Catalunya

El 18 d’octubre és el darrer dia per visitar les exposicions "Més enllà de Mauthausen". "Francesc Boix, fotògraf" i "Fugint de l’Holocaust". Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial , que ja han visitat 11.500 persones

“Imprescindible”, “impactant” i “colpidora” són els qualificatius més repetits en els llibres de visita de les exposicions “Més enllà de Mauthausen”. “Francesc Boix, fotògraf” i “Fugint de l’Holocaust”. “Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial”, les principals mostres sobre el tema a Catalunya en el 70 aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial i l’alliberament dels camps nazis.

“Més enllà de Mauthausen” és una retrospectiva del fotògraf català Francesc Boix, que va estar internat al camp nazi de Mauthausen i va posar en perill la seva vida per donar testimoni del que hi passava, esdevenint una peça clau en l’enjudiciament dels culpables. I “Fugint de l’Holocaust”  recupera la història desconeguda de milers de jueus i jueves que escaparen de la barbàrie nazi travessant el Pirineu a partir de deu testimonis: Eduard Heilbruner i Lina Levi, Víctor Papo, Paquita Sitzer, Jenny Kehr, Lea Lazega, Arnold Einhorn, Fred Arom, Elias Zomerplaag, Fred Manasse i Betsy Wijnberg.

Des de primers d’estiu, més enllà de donar a conèixer els fets, les exposicions han fet reflexionar als visitants sobre la condició humana i els seus límits. La importància de la memòria històrica i la necessitat de no oblidar ha estat la consideració imperant entre els visitants, que, amb la crisi dels refugiats siris en ment, recorden que cal estar amatents per tal de no repetir els mateixos errors. Moltes persones també han volgut visitar les exposicions per retre homenatge als seus familiars, republicans que lluitaren contra el feixisme i pares, avis i oncles que van patir la guerra, la persecució o l’internament.

Aquest cap de setmana el Museu obre les seves portes en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni i és una bona oportunitat per a que aquells que vulguin visitar-les gratuïtament. I els interessats a seguir-les amb una visita comentada poden fer-ho dissabte a les 12h (10 oct. gratuït; 17 oct. inclòs en el preu d’entrada).

A partir del 18 d’octubre, les exposicions itineraran per diferents indrets de Catalunya. “Fugint de l’Holocaust”. “Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” es podrá visitar del 29 d’octubre de 2015 al 17 de gener de 2016 al Museu d’Història dels Jueus, a Girona. Després itinerarà per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. I “Més enllà de Mauthausen”. “Francesc Boix, fotògraf” ho farà per la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya i altres equipaments culturals del país.