Daura Mangara + Documental Negre de merda donarà el tret de sortida al Festival (A)phònica

També comptarà amb veus com la de Salvador Sobral, Pau Vallvé, Brass Against, ajo & min i Marc Parrot, entre d’altres

Redacció.- Aquest dijous 27 de juny comença la 16a edició del Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica. La proposta que donarà el tret de sortida serà la del raper banyolí Daura Mangara i la presentació a les comarques gironines del documental que protagonitza, Negre de merda. Fins al diumenge 30 de juny, el festival ha programat una quarantena de propostes per a tots els públics, amb veus com les de Brass Against, Salvador Sobral, Opus Jam, Cala Vento, Pau Vallvé, Marc Parrot, i Canimas – Jacquet – Mas, entre d’altres.
Grans veus de casa nostra, internacionals i altres d’emergents i arriscades. L’(a)phònica aposta, un any més, per un festival de ciutat i de qualitat, en què s’hi podran veure artistes que actuen per primera vegada a l’Estat espanyol, espectacles ideats especialment per a l’(a)phònica, estrenes, i presentacions de discos en primícia a les comarques gironines. Un cartell estilísticament divers que abraça des de la cançó d’autor al soul, passant pel jazz, les polifonies occitanes i els cants a cappella.
El festival arrencarà aquest dijous 27 de juny amb Daura Mangara + Documental Negre de merda (20:45 h, Auditori de l’Ateneu) amb totes les entrades exhaurides. Una actuació del jove raper banyolí i la presentació a les comarques gironines del documental que ell mateix protagonitza. Daura Mangara és immigrant de segona generació, fruit de dues cultures, de dues maneres d’entendre el món i de sentir la religió. De ben petit, va viure episodis violents a casa i prejudicis racials al carrer. Un seguit de males decisions van dur-lo a passar una temporada a la presó. La música i el rap li van oferir refugi i una taula de salvació. A l’(a)phònica es podrà sentir la seva veu amb una proposta que divaga entre el rap i les estrofes cantades, i també es visionarà el curtmetratge Negre de merda. Dirigit per un altre banyolí, Manel Serrat, ha obtingut el premi del públic i del jurat en l’última edició del Festival In-Edit. L’acte comptarà amb la participació del mateix director i de l’escriptor Matthew Tree.
El mateix dia, i en el marc de les activitats paral·leles, es durà a terme l’espectacle de titelles Històries de lletres (19 h, Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, gratuït). Una proposta recomanada a nens i nenes a partir de 4 anys en què David Laín de l’Estenedor Teatre ofereix un seguit de petites històries protagonitzades per lletres i paraules. També es podrà sentir la segona proposta del Tast de concerts: L’Espiadimonis, el projecte en solitari de Carles Dordella (baixista i cantant de Les Philippes) que presentarà a les 22 h a Ca La Flora (gratuït).
Durant els quatre dies de festival, també es podran sentir les veus de Salvador Sobral, Pau Vallvé, Marc Parrot, Canimas – Jacquet – Mas, Cor de Teatre Small, I’m a Soul Woman, Tarta Relena, Eduard Farelo, Black Music Big Band o ajo & min, entre moltes altres.
Més activitats
El dimecres 26 de juny, en el marc de les activitats paral·leles es podrà sentir la proposta de Moshka (22 h, Set Cafè, gratuït), el primer del Tast de concerts que es podrà descobrir durant el festival. També es poden visitar ja diverses exposicions i instal·lacions artístiques, com Signes i premonicions, de Benet Costa (Fundació Lluís Coromina – El Puntal – Laboratori de les Arts), Dibuix en directe (Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art) o Guerrilleres del Ganxet (Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art), entre d’altres.
Tot i que el 73% de les activitats són gratuïtes, alguns dels espectacles requereixen entrades (que van dels 6 € al 23 € anticipada). Les entrades i abonaments es poden adquirir al web del festival: www.aphonica.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a divendres de 8:30 h a 14:30 h).
El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer el 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, i gestionat íntegrament per Alter Sinergies.