Del 12 al 22 de febrer arriba "99%" d'Elies Barberà i Ian De Toffoli al teatre Akadèmia

99% és el resultat de la triple aliança entre Teatre de l’Enjòlit, Independent Little Lies, d’Esch (Luxemburg) i Teatro Excelsior, de Regello (Itàlia)

99% és el nou espectacle de Teatre de l’Enjòlit (Corrüptia, Si no ens paguen, no paguem!, El setè cel) en coproducció amb la companyia Independent Little Lies, d’Esch, Luxemburg, i el Teatro Excelsior, de Regello, Itàlia.

El text, escrit a quatre mans per Ian De Toffoli, autor luxemburguès, i Elies Barberà, membre de Teatre de l’Enjòlit, aborda des de diferents punts de vista el tema de les minories. Quan pensem en minories ens vénen al cap grups o comunitats en perill d’exclusió o fins de marginalitat, però si mirem l’altre plat de la balança descobrirem que és també una minoria la que té el poder: l’1% enfront del 99%. Entre aquests dos pols es mouen les dotze escenes de l’espectacle, escrites des de la ironia per fer manifesta l’absurditat del món en què vivim.

Personatges de diferent caire travessen l’obra: dues presentadores de televisió, un grup d’immigrants, dos pastors desarrelats, el Papa Francesc, les tres mones, els personatges de La Lliçó de Ionesco, un joglar clarivident, homes amb la soga al coll, polítics i dones de negocis, dos rodamons, Minnie Mouse, Bugs Bunny, els Bush i Jeffrey Skilling… Realitat i ficció van de la mà a «99%». Amb «99%» Teatre de l’Enjòlit segueix apostant per dur a escena un teatre crític.

«99%» compta amb la direcció d’Anne Simon, que ha dotat al text d’una fisicitat difícil d’explicar amb paraules. A mesura que transcorre l’acció de les diferents escenes, la bogeria del nostre món va fent-se més palesa sobre l’escenari.

A «99%» es parla el català, el luxemburguès, l’anglès, el castellà i la llengua de signes italiana. Les llengües majoritàries o minoritàries també són marca de poder. L’ús de sobretítols (o no) és també, en aquesta peça, un joc metateatral.«99%» forma part d’un projecte internacional més ampli, «Playing a Part», que ha ofert tallers i accions teatrals en tots tres països.