Dels ?mars del suD’ al Teatre Romea

El Teatre Romea acull ?La Ruta Blava?, una adaptació del quadern de viatges de Josep Maria de Sagarra

El director teatral Josep Galindo i el dramaturg Pablo Ley (Projecte Galilei) adapten al teatre el quadern de viatges La Ruta Blava: Viatge a les Mars del Sud, una obra original de Josep Maria de Sagarra. La Ruta Blava va ser escrita durant el seu viatge a Tahití el 1937, en la seva fugida de les amenaces D’assassinat dels elements revolucionaris més radicalitzats i de L’Europa sacsejada pels feixismes. L’obra es podrà veure fins al 2 D’agost.
El desembre de 1936, poc després D’haver-se casat, Josep M. de Sagarra i la seva dona, Mercè Devesa, van iniciar un llarg viatge cap a les mars del sud, que arribaria fins a Tahití i la Polinèsia a la recerca del paradís perdut. A bord del Commisaire Rammel, deixen enrere una Europa en destrucció. Fruits directes D’aquesta experiència que duraria més D’un any, van ser dos llibres: un recull de poesia, Entre L’Equador i els tròpics (1946), i unes proses de viatge, La Ruta Blava, que en català no va poder publicar-se fins el 1964, tres anys després de la mort del poeta. En castellà veuria la llum el 1942 com El camino azul. Aquest viatge a les mars del Sud, que Sagarra sap descriure amb una prosa de gran estil, és un dels relats més bells i evocadors que mai s’han escrit en català.

El muntatge teatral de Pablo Ley i Josep Galindo copsa la vivacitat D’una prosa que no s’esgota en les pàgines del llibre i construeix un espectacle fonamentat en un llenguatge dinàmic i sensorial, sense renunciar a parlar alhora D’un temps fosc que va marcar el rumb de la història. El plantejament escènic de La Ruta Blava segueix el camí que L’equip creatiu format per Josep Galindo i Pablo Ley va encetar a Homenatge a Catalunya (a partir del llibre de George Orwell), amb la voluntat D’apropar-se i recordar, des de diferents perspectives, els fets i els personatges de la Guerra Civil Espanyola.

Etiquetes:
,