22 des. 2019 El Departament de Cultura adquireix un important còdex medieval de Cervera
Es tracta d’un precedent del “Llibre de privilegis de Cervera”, dels segles XIII-XIV, que conté trasllats de privilegis concedits pels reis catalans a la vila de Cervera i també ordinacions per al bon govern de Cervera durant els segles medievals
Redacció.- Dissabte, 21 de desembre, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va lliurar a la ciutat de Cervera el Llibre de privilegis i ordinacions de Cervera, en el marc de l’acte de cloenda de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019.
Aquest llibre és un important còdex medieval que conté trasllats de privilegis concedits pels reis catalans a la vila de Cervera i també ordinacions per al bon govern de Cervera durant els segles medievals. Són documents manuscrits dels anys 1202 al 1333 que foren copiats en aquest còdex per diversos escrivans a partir de l’any 1297 fins a mitjans del segle XIV. Concretament, es tracta d’un precedent del “Llibre de privilegis de Cervera”, que fou elaborat posteriorment, a partir del 1360, conservat a Cervera i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Es tracta de 150 folis de pergamí que es troben en un estat de conservació excel·lent. El text es presenta en català i en llatí i diverses parts del llibre contenen caplletres acolorides i també dibuixos fets pels escrivans, alguns dels quals són de molta qualitat i d’un gran valor històric.
La trajectòria d’aquest còdex és coneguda des de finals del segle XIX. El 1884 pertanyia a l’escriptor barceloní Adolf Blanch i, aquell any fou comprat per mossèn Crispí Borràs, un sacerdot cerverí que va morir el 1902. Seguidament fou del famós llibreter antiquari barceloní Salvador Babra, que l’any 1906 el va vendre al bibliòfil Faust de Dalmases pel preu de “dues làpides”. La família Dalmases l’ha conservat durant més d’un segle fins al 2019, que l’ha venut a la Generalitat de Catalunya.
Aquest còdex és desconegut per la crítica històrica però el Departament de Cultura tenia coneixement de la seva existència des dels anys noranta, i la seva incorporació al patrimoni públic s’ha pogut fer efectiva aquest any. Així, un cop lliurat a Cervera es dipositarà al fons de l’Arxiu Comarcal de la Segarra, que té la seu en aquesta ciutat, on es vetllarà per la seva bona conservació, i estudi i serà d’accés públic.
Des del Departament de Cultura ja s’han fet diferents tasques d’enquadernació i estabilització del llibre que permetran una millor conservació i manipulació per part dels usuaris. A partir d’aquesta actuació, i ja a l’Arxiu Comarcal de la Segarra, està previst fer una acurada descripció del contingut per posar-la a Internet, a través de la plataforma ‘Arxius en Línia’, a disposició de la societat.
En paral·lel, i en el marc de la societat digital que promou la creació de productes i serveis digitals accessibles al conjunt de la societat catalana i internacional, es digitalitzarà el llibre i s’estan valorant diferents alternatives per produir materials de difusió i didàctics, tant en paper per treballar a l’arxiu com digitals.